NAJGORA ŽELEZNIČKA STANICA U HRVATSKOJ: Stanična zgrada u Rijeci spolja renovirana, iznutra krš i lom dok migranti suše rublje
Foto: Shutterstock

kao u nekoj zabiti van evrope

NAJGORA ŽELEZNIČKA STANICA U HRVATSKOJ: Stanična zgrada u Rijeci spolja renovirana, iznutra krš i lom dok migranti suše rublje

Hrvatska -

Iako je fasada Glavnog železničkog kolodvora u Rijeci završena pre godinu dana, unutrašnjost zgrade još uvijek nije u funkciji, pa se jedina blagajna nalazi u potpuno neadekvatnom prostoru i svojim izgledom ne impresionira malobrojne putnike koji još putuju do i od Rijeke vozom.

– Ovako ne izgleda unutrašnjost stanice, čak ni u nekim udaljenim selima nerazvijenih zemalja van Evrope, razočarano objašnjava Novom listu dobro upućen u svetske transportne sisteme, slovenački turistički vodič sa korenima u Rijeci, sa bogatim iskustvo vođenja grupa od Novog Zelanda, preko Irana, do Južne Amerike, a posebno Njujorka, gde je godinama živeo.

– Trenutno se završava izrada projektne dokumentacije za uređenje dela unutrašnjosti zgrade Glavnog kolodvora u Rijeci namijenjenog putnicima, nakon čega će pristupiti postupku nabavke. Prema sadašnjim procenama, završetak svih radova očekujemo sredinom 2024. godine, stoji u odgovoru korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture na upit Novog lista hoće li obnovljeni interijer stanice dočekati i ovogodišnje turiste tokom turističke sezone.

Ovogodišnje putnike turističkog voza iz Češke dočekaće migranti, koji veš suše na svom 'hot spot' ispred stanice, umesto u unutrašnjosti renoviranog zdanja iz 1891. godine.

Međutim, postavlja se pitanje da li glavna stanica više ima neku važnu putničku funkciju ili će, s obzirom na situaciju sa železničkim saobraćajem, uopšte imati putnike.

Tamo gde je železnički saobraćaj 'živ', glavne stanice su pune raznih trgovačkih i ugostiteljskih objekata koji obogaćuju ritam grada, dok se u Rijeci još uvek ne zna da li će unutrašnjost Glavnog kolodvora dobiti dodatne sadržaje poput prodavnica i agencije. Osim ugostiteljskog objekta na „spoljnoj“ strani stanice, koji se već ustalio, nema naznaka da je neko zainteresovan za rad na novouređenoj glavnoj stanici.

- Koji će se konkretno dodatni objekti tu nalaziti znat će se nakon završetka radova, jer će se tada odrediti prostor koji se može komercijalizirati putem javnog natečaja, kaže se u odgovoru korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture Novom listu.

(Kurir.rs/Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja