"ZA DOM SPREMNI"! Burno u hrvatskom parlamentu: Poslanik uzviknuo ustaški pozdrav tokom rasparve o prekršajima protiv javnog reda
Foto: Printscreen

Zakon

"ZA DOM SPREMNI"! Burno u hrvatskom parlamentu: Poslanik uzviknuo ustaški pozdrav tokom rasparve o prekršajima protiv javnog reda

Hrvatska -

U drugom pokušaju, uz protivljenje opozicije i vrlo žustru raspravu, Hrvatski sabor prihvatio je danas Vladin predlog da se po hitnom postupku izmeni Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Za hitnu proceduru izjasnilo se 75 poslanika, a protiv 30 poslanika.

Sama sednica je postala burna nakon što je poslanik Miro Bulj izgovorio "Za dom spremni".

„Pogrešno je što uvodite verbalni delikt kako bi između ostalog prosuđivali šta su lažne vesti i kako bi vi kažnjavali HOS-ovce za njihov pozdrav ‘Za dom spremni'“, kazao je Bulj i dobio prvu opomenu.

Bulj je nastavio da govori, a predsednik parlamenta Gordan Jandroković mu je dao i drugu opomenu.

„Vidi koliko vas se okupilo, da bi progurali verbalni delikt. Ko će prosuđivati šta su lažne vesti. Vi ste ovo nametnuli i našli model kako kazniti ljude koji su se borili u HOS-u i koji legitimno pozdravljaju s pozdravom ‘Za dom spremni“, kazao je Bulj.

Reagovao je i poslanik Milorad Pupovac.

„Uzvikivanje za vreme rasprave u Saboru ustaškog zločinačkog pozdrava ‘Za dom spremni’ kao što je to učinio pre nekoliko minuta poslanik Bulj je teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje“, kazao je Pupovac.

Jandroković je potom rekao da je to neprihvatljivo, i da objašnjenje treba da Bulj, koji je naposletku isključen sa sednice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track