UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ BOLNICE U ZAGREBU! Mrtvaci se raspadaju, leže na podu jedni preko drugih, širi se neizdrživ smrad
Foto: Printscreen

Sveti duh

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ BOLNICE U ZAGREBU! Mrtvaci se raspadaju, leže na podu jedni preko drugih, širi se neizdrživ smrad

Hrvatska -

Ministarstvo zdravlja Hrvatske oglasilo se danas povodom zbrinjavanja posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh i potvrdilo da je krajnje neprimereno i nehumano, a direktorka te bolnice je, kako kažu, dužna da u saradnji sa telima ustanove i Gradom Zagrebom reši probleme.

Reakcija ministarstva zdravlja usledila je nakon što je hrvatski portal Index objavio snimak čitaoca, za koji tvrdi da je star nešto više od dve nedelje, a prikazuje posmrtne ostatke koji su poređani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh.

Snimak je šokirao javnost, a reč je o, kako navode, najmanje sedam mrtvih tela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena čaršavom, leže na bolničkim transportnim kolicima.

leš
foto: Printscreen Index.hr

Snimak pokazuje i zatvorene frižidere. Portal navodi da iz uprave te bolnice ne demantuju snimak, već kažu da zbog nedovoljnog broja frižidera, tela preminulih moraju, dok se ne oslobodi mesto, privremeno da smeštaju u prostoru mrtvačnice.

Ministarstvo je potvrdilo da je već primilo predstavke na nehumane uslove rada u tom Zavodu, u kojima se navodi da ne radi klima i ventilacija dve godine, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpeo i zdravstvene posledice.

Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 meseci, drugi devet meseci, koji su u raspadnutom stanju, što je rezultiralo neizdrživim smradom u prostoru bez ventilacije, što ne odgovara primerenim uslovima za rad.

U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera, usled čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stepeni. Takođe se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja zaposlenih.

Oni su, kažu u predstavki, zamolili direktorku da reši slučaj, međutim, tvrde, nema sluha za tu temu, kao ni za druge probleme u njenoj bolnici. Ministarstvo zdravlja je upozorilo direktorku KB Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić da je dužna da, u saradnji s telima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, te probleme rešava, a predstavke su takođe ustupljene sanitarnoj inspekciji koja deluje u sklopu Državnog inspektorata RH, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, prenela je Hina.

Čitalac Indeksa poslao je snimak za koji tvrdi da je star nešto više od 2 nedelje, a prikazuje posmrtne ostatke koji su poređani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Reč je o najmanje sedam mrtvih tela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka pokazuje i zatvorene hladnjake.

Sveti duh, bolnica, Zagreb
foto: Printscreen

Iz KBC-a Sveti Duh ne demantiraju snimku, već nam kažu kako se zbog nedovoljnog broja hladnjaka, tela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smeštati u prostoru mrtvačnice.

Pacijenti umrli u čekaonici

Pre samo dva meseca ova bolnica našla se takođe na naslovnicama i to nakon smrti dva pacijenta na njenom hitnom prijemu. Podsetimo, pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici.

Index je sada dobio snimku iz prostorije, za koju se tvrdi da je deo Zavoda za patologiju KB-a Sveti Duh, a na kojoj mrtva tela leže na podu prekrivena plahtom, dok ih nekoliko leži na transportnim bolničkim kolicima.

„Zgrada u kojoj se nalazi Zavod za patologiju i citologiju je izgrađena u junu 2018. godine. U mrtvačnici je 12 hladnjaka za smeštanje tela pokojnika. To je za našu bolnicu nažalost već tada, u trenutku projektovanja, bilo premalo“, stoji u odgovoru KBC-a Sveti Duh.

Prijave na rad Patologije

U Ministarstvu kažu da su uvidom u evidenciju došli do podatka da su do sada primili predstavke na nehumane uslove za rad u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh. U predstavkama se navodi da ne radi klima i ventilacija dve godine, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je i trpeo zdravstvene posljedice.

Sveti duh, bolnica, Zagreb
foto: Printscreen

„Dodatno se iznosi činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživom smradu u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primerenim uslovima za rad“, napominju iz Ministarstva.

U Ministarstvu kažu kako se u prijavama navodi i nedostatak frižidera usled čega pokojnici leže po dva, tri dana na podu mrtvačnice, u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva.

Ministarstvo ne može ništa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Tomislav Dulibić, rekao je da je ministarstvo primilo nekoliko predstavki, a da je ministar Beroš razgovarao sa direktorom i gradonačelnikom, da se preduzmu sve moguće mere da se ovi nedostaci otklone.

Upitan, kako je moguće da su tela tamo već 14 meseci, on je odgovorio da "ne zna".

„Ne znam, to će morati da razjasne u bolnici“, rekao je on.

Na pitanje šta može da uradi Ministarstvu, odgovara:

"Ministarstvo ne može ništa dok se prava ne prenesu na državu. A to će biti 1. januara 2024. godine, bolnica tada postaje državna":

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja