RATNI PREMIJER HRVATSKE IZNENADA PREMINUO U 73. GODINI: Za vreme njegovog mandata izveden VELIKI ZLOČIN nad srpskim narodom
Foto: Pritnscreen/Youtube/CROPIX

pamte ga i po skandalima

RATNI PREMIJER HRVATSKE IZNENADA PREMINUO U 73. GODINI: Za vreme njegovog mandata izveden VELIKI ZLOČIN nad srpskim narodom

Hrvatska -

Nikica Valentić, koji je početkom devedesetih godina bio premijer Hrvatske i poslanik Sabora u dva mandata, preminuo je jutros u 73. godini, saznaje Jutarnji.

Valentić, koji je inače bio pravnik, rođen je u Gospiću 24. novembra 1950. godine. Diplomirao je 1974. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio je poslanik u dva mandata i predsednik vlade od 3. septembra 1993. do 7. novembra 1995. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je program mera protiv inflacije i uvedena kuna kao valuta, a avgusta 1995. godine hrvatska vojska i policija izvele su operaciju "Oluja" tokom koje je izvršen pogrom srpskog stanovništva.

Nakon politike bavio se biznisom.

Trgovinski sud u Zagrebu doneo je 2018. godine rešenje da se na javnoj aukciji prodaju nekretnine u vlasništvu njegove kompanije zbog duga od 17 miliona evra.

Za mnoge građane Hrvatske, međutim, kako navodi Jutarnji, takozvani ratni premijer bio je jedan od nauspešnijih hrvatskih predsednika vlade.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track