NOVI NAMETI ZA TURISTE U HRVATSKOJ: Uvodi se ekološka taksa, čak i za jednodnevne posete, gosti će plaćati do tri evra po danu
Foto: Shutterstock

u prirpemi novi zakon o turizmu

NOVI NAMETI ZA TURISTE U HRVATSKOJ: Uvodi se ekološka taksa, čak i za jednodnevne posete, gosti će plaćati do tri evra po danu

Hrvatska -

Pošto naredne godine u Hrvatskoj stupi na snagu Zakon o turizmu, za turiste će biti uvedena ekološka taksa, prenosi Večernji list.

Oni su naveli da će ovu naknadu plaćati i jednodnevni posetioci, a da će o utvrđivanju naknade i njenom iznosu odlučivati gradovi i opštine nakon stupanja na snagu Zakona o turizmu.

S obzirom da će visinu ekološke takse propisivati lokalne vlasti - neće biti proizvoljno, već prema kriterijumima posećenosti i turističkog razvoja koje propisuje Zakon o turizmu koji je u pripremi.

Ministarka turizma Nikolina Brnjac otkrila je Večernjem listu da bi to mogao biti iznos od jedan do tri evra po danu provedenom u turističkoj destinaciji.

"O tome će odlučivati jedinice lokalne samouprave koje mogu, ali i ne moraju da uvedu ekološku taksu. Činjenica je da su neke destinacije preopterećene, dok su nekima jednodnevni posetioci veliki problem, a prirodni i kulturni nasleđe svakako pati od prevelikog broja, ali zaista i život lokalnog stanovništva“, rekla je ona.

„Turizam ne treba da ide na teret lokalnog stanovništva, što je, sveukupno gledano, pravac kojim idu odrednice našeg prvog krovnog zakona o turizmu, koji do leta treba da bude podnet na javnu raspravu“, objasnio je ministar Brnjac.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja