HRVATSKA U HAOSU ZBOG POPLAVA: Nakrritičinije u Kostajnici, Zrmanja se smiruje, ali prete veliki vodeni talasi u Kupi, Uni i Savi
Foto: Printscreen

padavine donele visok vodostaj

HRVATSKA U HAOSU ZBOG POPLAVA: Nakrritičinije u Kostajnici, Zrmanja se smiruje, ali prete veliki vodeni talasi u Kupi, Uni i Savi

Hrvatska -

Zbog obilnih padavina poslednjih dana u pojedinim delovima zemlje bore se sa žestokim poplavama. Juče je najteže bilo na području Zadarske županije.

Nakon što je za samo 24 sata palo 250 litara po kvadratnom metru, vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu juče je ujutru dostigao istorijskih 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu.

Voda se izlila na ulice, i ušla u istorijsko jezgro. Teška situacija je i u Gračacu.

Samo u Gračacu u poslednjih pet dana palo je čak 425 litara kiše po metru kvadratnom. Ovo je daleko više od prethodnog majskog rekorda od 330 litara.

Meteorolozi najavljuju da će do srede padati intenzivna kiša, a ponegde će za samo nekoliko sati pasti i stotine litara.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici porastao je na 441 centimetar. To je tempo od 2 centimetra na sat, što znači da bi za samo nekoliko sati vodostaj mogao da dostigne 450 centimetara kada se proglasi vanredno stanje.

Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda na N1 televiziji govorio o stanju s poplavama u dijelovima Hrvatske.

"Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici, Una ima vrlo visoke vodostaje, 10-15 centimetara je ispod nivoa za uspostavu izvanrednog stanja", rekao je Novosel.

Zadarska županija je objavila snimku koja prikazuje nabujalu Zrmanju u Obrovcu. Ističu da je vodostaj pao je u odnosu na sinoć za otprilike pola metra te sada iznosi 254 centimetra.

"Ipak, s obzirom na očekivane nove padavine, stanje je i dalje ozbiljno te se preduzimaju mere prevencije i zaštite", piše u statusu.

„Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu“

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguća je poplava imovine i transportne mreže. Moguć je i prekid snabdevanja energijom, komunikacione mreže kao i vodosnabdevanja. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima – navode iz Uprave civilne zaštite.

Prognoze Hrvatskih voda ukazuju na mogućnost velikih vodenih talasa u Savi, Kupi i Uni narednih dana. Vrlo visoki vodostaji očekuju se u rijeci Kupi na karlovačkom, petrinskom i sisačkom području, a posebno na rijeci Uni u kostajničkom području. Maksimalni vodostaji reke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tokom srede na nivou sličnom onom u decembru 2022. godine.

Iz pravca Republike Slovenije sutra se očekuje i formiranje velikog vodenog talasa reke Save u nivou od 1.800-2.000 m3/s. Zbog toga je postavljen i zahtjev za dostavljanje dodatnih snaga i sudelovanje pripadnika Hrvatske vojske u provođenju mera odbrane od poplava u narednim danima, a rad na terenu uz pomoć HV-a već je vrši se od juče u 12 časova.

Osim toga, u cilju snižavanja vodostaja rijeke Save na području Siska i Jasenovca, juče ujutro su otvorene akumulacije Prevlaka i Trebež, kroz koje deo velikih voda reke Save ulazi u retenciju Lonjskog polja.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja