BORBA SA POPLAVAMA: Kupa i Korana u Karlovcu prešle 800 cm, Una poplavila ulice i kuće u Kostajnici, najveći talas tek sledi
Foto: Printscreen/24 sata

VODOSTAJ REKA I DALJE RASTE

BORBA SA POPLAVAMA: Kupa i Korana u Karlovcu prešle 800 cm, Una poplavila ulice i kuće u Kostajnici, najveći talas tek sledi

Hrvatska -

Vodostaj reke Korane narastao je za 25, a Kupe za 26 centimetara, u Karlovcu su zbog poplava zatvoreni neki putevi.

U Hrvatskoj Kostajnici je, kako piše “Jutarnji list” kritično, a Una ne prestaje da raste i trenutno je na 484 cm. Probleme stvara i rast Save kod Jasenovca koja je sada na 833 cm.

Danas se lokalno očekuje obilnija padavina. Trenutno na području Dalmacije ima izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Od četvrtka će biti manje kiše, uglavnom u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti većinom suvo, sa prolaznim pljuskovima u Dalmaciji. Ipak, stabilizacije neće biti ni u nastavku nedelje. Petak ima najveće šanse da prođe suvo u većini predela, dok će tokom subote i nedelje biti povremenih kiše i pljuskova, uglavnom u unutrašnjosti, kažu prognoze.

Najveći talas tek sledi

Stanje s rekama u Karlovcu je ozbiljno. Korana i Kupa premašile su granicu od 800 cm jutros oko 3 sata. To nije dobra vest jer se najveći val tek treba dogoditi u noći na četvrtak.

Sve reke i dalje rastu. U 5 sati je Kupa bila na 818 cm, a Korana na 817 cm, obe su u 7 sati bile na 826 i rastu. Za Koranu je proglašeno vanredno stanje. Brojni putevi su pod vodom. Za sada nema poplavljenih kuća u Karlovcu, piše "Jutarnji list".

Loša okolnost je i što Koranu, a onda i Kupu, puni Mrežnica koja je noćas 30 minuta iza ponoći srušila svoj rekord iz 2014. za više od 30 cm te se zaustavila na 456 cm. Od tada lagano pada ili stagnira. Poplavila je podrume i vikendice u gradskim naseljima Belavići i Donji Zvečaj.

U utorak u 23 sata izmeren je vodostaj Korane u Karlovcu od 761 cm, a Kupe od 760 cm, dok je vodostaj Mrežnice u Dugoj Resi 458 cm, a Gornje Dobre u Ogulinu 304 cm, prenosi “Jutarnji list”.

U svim ovim mestima traje vanredno stanje odbrane od poplava.

Zatvoreni putevi u Karlovcu

Na gradskom području Karlovca su zbog poplava zatvoreni putevi Brođana i Brežana, u Donjem Mekušju, na spoju Selca i Banije, u Karasima, Šišljaviću, Kobiliću, Ulici svetog Florijana, Cerovcu Vukmanićkom i Koritinji.

Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je popodne u Hrvatskoj Kostajnici. Una je poplavila gradske ulice i kuće, zatvoren je put prema Dvoru, HGSS pomaže građanima, sve su službe na terenu, grade se nasipi, prenosi HRT.

Na području Duge Rese u Donjem Mrzlom Polju, Zvečaju i Belavićima izlila se Mrežnica. Poplavljene su kuće, vikendice, dvorišta i polja. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz objekata.

Stanje otežava i rast Save kod Jasenovca gde su na snazi vanredne mere.

Apokaliptične scene u Zagorju

U naselju Globočec, nekoliko kilometara pre Marije Bistrice, zbog obilnih je kiša propao deo puta koji je kliznuo u jarak.

U Polju Krapinskom je snažan vetar srušio stablo preko puta pa je prolazak vozilima onemogućen. Istočni deo županije je pogođen poplavama, a vodene bujice koje se slivaju niz puteve snimljene su na području Konjščine i Budinščine.

Poplavljen je i stubički kraj. Ogromne količine vode snimljene su na putevima na potezu Donja Stubica – Hruševec – Bedekovčina, a vatrogasci su morali da intervenišu i na području Gornje Stubice, prenosi “Zagorje internešenel”.

Zbog velike količine vode, zatvoren je i put Novi Marof – Mađarevo.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track