GDE ĆE TI DUŠA, DRAGANE? Gliserom usmrtio ribara, a sada se žali što porodici mora da nadoknadi TROŠKOVE SAHRANE!
Foto: Profimedia

sramota

GDE ĆE TI DUŠA, DRAGANE? Gliserom usmrtio ribara, a sada se žali što porodici mora da nadoknadi TROŠKOVE SAHRANE!

Hrvatska -

Dragan Arbanas (64) iz Zadra koji je gliserom zakačio brodić i usmrtio ribara mora da plati odštetu njegovoj porodici.

Arbanas je osuđen nepravosnažnom presudom Opštinskog suda u Zadru da isplati odštetu od skoro 103.000 evra supruzi i dve ćerke ribara Lenka Belića iz Ugljana. Tužbu za neimovinsku i imovinsku štetu porodica je podnela 15. februara 2021. godine navodeći da je tragedija posledica nepažnje i nedovoljnog osmatranja horizonta mora za šta je odgovoran vozač glisera.

Tragedija se inače dogodila 8. decembra 2013. godine oko 16 sati kad je pedesetak metara od obale u ugljanskoj uvali Sušica Arbanas gliserom zakačio ribarski čamac i ubio ribara (66).

Očevidac tragedije bio je Oskar Belić, brat nastradalog pecaroša, koji je tada lovio lignje.

- Pogodio je Lenkov brod sa boka na oko pola metra od krme. Gliser je skliznuo sa broda posle možda pola minuta i tada sam video da nema ni kabinu, ni nadstrešnice, ali ni brata. Odmah sam došao do broda i video njegovo telo kako pluta trbuhom okrenutom ka moru. Lenko nije davao znake života. Glava mu je bila rascepana - ispričao je na sudu tragični događaj

Arbanas je uložio prigovor na tužbu Lenkovih naslednika ističući da nije kriv za izvršenje krivičnog dela ugrožavanje posebnih vidova saobraćaja koje mu se stavljaju na teret pa ne odgovara ni za kakvu štetu koja im je pričinjena.

Takođe je istakao da uz tužbu nisu priložili ni jedan račun za troškove sahrane, kupovinu grobnog mesta, nadgrobnog spomenika, cveća... Navodi da u spisima nema dokaza da je pričinjena šteta i koliki je njen stvarni iznos. Odgovorio je da je zahtev za naknadu štete u vezi sa čamcem postavljen previsoko.

(Kurir.rs/Zadarski/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja