"JEDVA DRŽIM SINA KOJI IMA OSAM MESECI": Mileva ima 40 KG i uništene bubrege i jetru, sad čeka dokument koji može da je spase
Foto: Printscreen/Facebook

SPREMNO HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO

"JEDVA DRŽIM SINA KOJI IMA OSAM MESECI": Mileva ima 40 KG i uništene bubrege i jetru, sad čeka dokument koji može da je spase

Hrvatska -

Hrvatski portal Indeks navodi da je tu zemlju ganula priča o Milevi Simetić Saliji koja živi u malom mestu Vintijan pored Pule.

Ona ima 26 godina i boluje od teške bolesti - primarne hiperoksalurije. Njena jetra proizvodi oksalate koji su joj uništili bubrege, a sada napadaju i ostatak organizma. Zbog toga Mileva jedva hoda, ima 40 kilograma, a svaki dan provede i po šest sati na dijalizi.

S obzirom na to da je rodom iz Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj nema pravo na transplantaciju jetre i bubrega, iako u Istri živi pet godina, udata je i rodila je dete.

Mesecima čeka potvrdu MUP za dobijanje hrvatskog državljanstva i još uvek ga nije dobila, ali će se to promeniti.

Indeks saznaje da je rešenje kojim će Mileva dobiti državljanstvo potpisano i pečatirano u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Čeka se još samo otpremnica, što znači da će Mileva u najkraćem roku dobiti državljanstvo, što je preduslov za transplantaciju koja može da joj spase život.

Mileva Simetić Saliji
foto: Printscreen/Facebook

Primarna hiperoksalurija je autonomno recesivna bolest, a dobija se samo ako oba roditelja imaju po jednu kopiju ovog mutiranog gena. Zbog toga i Milevin mlađi brat boluje od iste bolesti.

Njemu je majka donirala bubreg koji su mu transplantisan u Padovi i od tada je dobro. Otac je srčani bolesnik i zbog toga ne može da bude donor organa Milevi.

- Ceoživot sam pod nadzorom lekara i sve je bilo u redu. Kada bi mi se kamen uvećao, doktori bi ga razbili laserom i tako stalno. Međutim, stanje mi se naglo pogoršalo nakon porođaja u decembru prošle godine kada sam počela da povraćam i kada su počele da mi otiču noge. Završila sam u Hitnoj pomoći gde su mi otkrili katastrofalne nalaze. Tada mi je rečeno da moram na dijalizu - kazala je Mileva za Indeks.

Ona je navela da su joj "bubrezi kao dva kamena".

- Skroz su se osušili. Meni sada prvo treba jetra, jer i da primim novi bubreg, oksalati koje ona proizvodi bi ga opet uništili. Zato mi prvo treba jetra pa tek onda bubreg - rekla je Mileva.

Ona je dodala da, kada bi imala samo problem s bubrezima, mogla bi ceo život da ide na dijalize i tako živi.

- Međutim, najveći problem stvara jetra koja, sada kada su mi bubrezi skroz oštećeni, napada celo tijelo - zglobove, kosti… Prsti su mi se iskrivili, gotovo da više ništa ne mogu da radim. Jedva držim sina koji ima osam meseci - ispričala je ona.

(Kurir.rs/Indeks)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track