HOROR U POZNATOJ PRESTONIČKOJ BOLNICI! Ostavili ženi GAZU u stomaku tokom carskog reza, a POTEZ instrumentarke sprečio bi sve
Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

HOROR U POZNATOJ PRESTONIČKOJ BOLNICI! Ostavili ženi GAZU u stomaku tokom carskog reza, a POTEZ instrumentarke sprečio bi sve

Hrvatska -

Stranoj državljanki koja je završila na hitnom carskom rezu u zagrebačkoj bolnici lekar je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu uprkos upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Pacijentkinja je u bolnicu primljena 11. jula, a porodila se u 19:54. Zahvat je prošao uredno, a dete je rođeno zdravo.

Budući da je bila pod opštom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, pre indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentkinji pre prvog hirurškog reza i pre napuštanja sale.

Osim toga, nakon operacije se ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korišćenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 pre i 30 posle operacije, a igala sedam.

Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Broj 19 je zaokružen, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: „Operater obavešten i upozoren pre šivenja fascije“.

Ako je suditi po dokumentaciji, hirurg je zanemario upozorenje i zašio pacijentkinju, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse. To pitanje se, piše Jutarnji list, sedećeg jutra nametnulo na kolegijumu, gde je odlučeno da se pacijentkinji napravi dodatni rendgen da bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka govorila i ona je u 17:30 sati ponovno završila na operacijskom stolu, a tupfer je pronađen u blizini materice, prenosi Dnevnik.

Kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track