PREVARA GODINE U HRVATSKOJ: Oštećene hiljade investitora, šteta se meri u desetinama miliona evra
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

PREVARA GODINE U HRVATSKOJ: Oštećene hiljade investitora, šteta se meri u desetinama miliona evra

Hrvatska -

Riječka kompanija za trgovinu kriptovalutama "BitLucky" navodno je oštetila oko hiljade investitora za desetine miliona evra u kriptovalutama. Direktor Luka Burazer kompanijom je uspešno upravljao do sredine maja.

Tada je klijente putem imejla obavestio da je nizom loših odluka kompaniju doveo u kritično stanje. Iako je rekao kako će biti dostupan na mobilni telefon, od tada mu se gubi svaki trag.

Proširila se priča o velikoj prevari

Burazer je 2017. godine osnovao kompaniju koja je bila zadužena za razmenu kriptovaluta na centralizovanim menjačnicama. Klijentima je obećao poslovnu praksu u kojoj se ulaže 20 odsto iznosa koji se može izgubiti, dok se ostatak nalazi na „cold“ i „wallet“-ima, tako da je osiguran od gubitka.

Burazer je nakon objave o lošem stanju kompanije isključio telefon, nije odgovarao na njihove imejlove te je obrisao i sve profile na društvenim mrežama. Račun kompanije je očišćen tako da se trenutno nalazi u blokadi. Pojavile su se i glasine kako je cela priča zapravo bila tzv. „Ponzijeva shema“, te da Burazer uopšte nije ulagao novac u trgovinu kriptovalutama, nego je ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit ranijim klijentima.

prevara, kriptovalute
foto: Printscreen, Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Tri meseca kasnije i dalje se traga za akterima iz afere „BitLucky“. Niko ne zna gde su direktor Luka Burazer sa verenicom Vedranom Gološin, koja je bila sekretarica, a onda i suosnivač Eugen Travalja, s kojim se skrivaju njegova supruga i maloletno dete. Pojavila se glasina kako su napustili Hrvatsku, ali Burazer je za Jutarnji list rekao kako nisu u bekstvu, nego da su se sakrili da bi ostali živi.

Policija o firmi „BitLucky“, koja je navodno prevarila ulagače: Obratili su nam se ljudi

Veliki broj ulagača podneo je krivične prijave, a njihovi advokati poslali su više desetine podnesaka. Iz policije su kazali da raspolažu određenim saznanjima i potvrdili su da su im se građani obratili za pomoć te da je u toku istraga.

Index je pokušao da stupi u kontakt s direktorom kompanije, ali bezuspešno. Telefoni su nedostupni, a na imejlove nismo dobili odgovor do trenutka objave ovog teksta.

Ulagači tri meseca bez novih informacija

Klijenti ni nakon tri meseca nemaju nikakvih saznanja o celom slučaju. Hiljade njih su izgubili veliki ulog. U igri je bilo klijenata koji su uložili 500 hiljada evra. Cela priča direktora Burazera, kažu, bila je pomno osmišljena te zbog toga nisu posumnjali na „Ponzijevu shemu“. Ali smatraju kako se uopšte ne radi o tome, nego o jednoj od najvećih prevara na ovim područjima.

Kompanija „BitLucky“ poslovala je pet godina bez problema, a klijenti kažu kako do maja nisu imali problema s isplatama zarađenog dobitka. Poslovanje je za njih izgledalo profesionalno.

bitkoin, kriptovalute
foto: Profimedia

Investitorka ostala bez 500.000 evra

Index je razgovarao s nekoliko ulagača koji su želeli da ostanu anonimni u javnosti, a redakciji je poznat njihov identitet. Jedna od investitorki, koja je izgubila nešto manje od 500 hiljada evra protivvrednosti u kriptovalutama, otkrila je što se događalo u tom svetu pre njihovog bekstva.

„U BitLucky se većinom ulazilo po preporuci. Na preporuku prijatelja otišla sam na sastanak te mi je dat primer investicionog ugovora na uvid. Nakon nekoliko dana razmišljanja odlučila sam da uložim kriptovalute. Dobila sam ugovor koji sam detaljno pročitala i potpisala. Za minimalna ulaganja uplaćivala se ulazna naknada od 100 evra po ugovoru, a koja je služila za pokrivanje troškova i naknada koje su se plaćale prilikom trgovine. Naknada se plaćala na račun firme i uredno se dobio račun za plaćanje iste“, ispričala je ona.

Potom je objasnila kako je tačno i koliko ulagala.

kriptovalute, bitcoin
foto: PR

„Početni ulog je bio 5.000 evra i ja sam ih uložila, a nakon godinu dana sam prvi i poslednji put povukla zarađeni novac, 10.000 evra u protvvrednosti kriptovalute. Nakon toga sam potpisivala nove i puno veće ugovore te nisam ništa izvlačila, odnosno isplaćivala. U poslednje tri godine sveukupno sam uložila nešto manje od 300.000 evra u kriptovalute, koje sam dala Luki Burazeru“, rekla je ona.

Kaže da ni u jednom trenutku nije sumnjala na prevaru.

Ulagač: Burazer mi je ostao dužan 1.3 miliona evra u kriptovaluti.

Saradnju sa „BitLucky“ ostvarivali su i ulagači koji su već otpre bili na tržištu kriptovaluta. Ispričali su kako su tokom nekoliko godina zaradili novac za nove automobile i stanove. Pojedini su prodali svoje nekretnine i živeli kod porodice da bi u godinu dana zaradili više i kupili nešto bolje. Bilo je i onih koji su ulagali u kriptovalute kako bi zatvorili kredite i nakon toga su izašli.

0661383015, kriptovalute, bitkoin
foto: Dmytro Olegovich Zakharchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Razgovarali smo s ulagačem koji je saradnju s „BitLucky“ započeo 2018. godine, kada je uložio oko 30.000 evra.

„Svake godine sam izvlačio nešto sitno ETH dok nisam sad izvadio oko 150.000 evra u aprilu te sam uložio i 10.000 evra u Gala ugovor. Nakon početnog uloga tokom ovih godina sam dobio nekih 180.000 evra. Trebalo je da dobijem još 100 ETH, ali nakon što sam dobio deo, Luka je počeo da odugovlači“, rekao je jedan od prvih ulagača u ovu kompaniju.

Burazer mu se, kaže, pravdao kako ima skroz ludu nedelju zbog ženidbe te da je u Gorskom kotaru na momačkoj večeri i da nema signala. Investitor kaže kako je obećao da će mu se odužiti. Ali od tada se Burazer više nije javljao.

„Sveukupno s tim mi je ostao dužan 1.3 miliona evra koliko je bilo u BTC i ETH. S jedne strane sam dobro zaradio, a s druge strane sam jako puno izgubio. Najviše mi smeta što nije isplaćeno ovih 100 ETH kako je bilo dogovoreno“, kaže on.

Kurir.rs/Nova/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja