HRVATSKI REKORDER U PIJANSTVU JE DALMATINAC: Naduvao je 7,44 promila, evo koliko je flaša viskija popio
Foto: Emica Elvedji / Pixel Media / Profimedia

nije za pohvalu

HRVATSKI REKORDER U PIJANSTVU JE DALMATINAC: Naduvao je 7,44 promila, evo koliko je flaša viskija popio

Hrvatska -

Policijska uprava međimurska saopštila je da je 42-godišnji muškarac iz Čakovca vozio sa čak 5,24 promila alkohola, ali on nije rekorder Hrvatske u toj neslavnoj kategoriji.

Slobodna Dalmacija prenosi navode policije da je vozač čakovačkih registarskih tablica zaustavljen u nedelju u 8.40 u Nedelišću. Nakon što mu je alkotestom izmereno 5,24 promila, priveden je u policijsku stanicu i zadržan do otrežnjenja. Prekršajno je prijavljen zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Navodi se da su jednom Križevčaninu 2006. izmerili čak 5,66 promila alkohola kada se vraćao pijan sa proslave u selu. Njega su tada prebacili u Dom zdravlja u strahu za zdravlje, ali pošto nije bio životno ugrožen, prebačen je u zatvor, a to mu nije bio prvi put da vozi pijan.

Ipak, hrvatski rekorder je žitelj Makarske kojem su 2003. izmerili 7,44 promila. Ali, on nije bio pijan za volanom, već je "lokao" kod kuće. Navodno je tada popio osam boca viskija.

- Pa taj 42-godišnji muškarac iz Čakovca već je vrlo verovatno navikao na toliku količinu alkohola. Da je toliko alkohola popio onaj ko nije navikao na alkohol, već bi bio mrtav. Kada u krvi neko ima četiri promila alkohola, tada već nastupa koma - kazao je hrvatskom listu prof. dr. sc. Nenad Karanović, anesteziolog iz Splita.

zaplena, piće, skupoceno piće, viski, Gradina
foto: Carina Srbije

On je naglasio da je "za stanje u pijanstvu vrlo bitna uhranjenost onoga koji je pijan, odnosno to da li pre toga konzumirao neku hranu i kolika je masa njegova tela.

- Neko ko je neuhranjen, odnosno ko ima malu telesnu masu, može biti "mrtav pijan" s 1,5 promila alkohola u krvi, tako da "pijanstvo" zavisi o mnogim faktorima. Ne verujem da je čovjek iz ovog slučaja pio pivo, jer da je popio piva toliko da mu u krvi bude 5,24 promila alkohola, on bi pre toga pukao - ocenio je Karanović.

Navodi se da 5,24 promila alkohola ne znači da je tolika koncentracija alkohola i u krvi.

- Tih 5,24 promila alkohola je koncentracija alkohola u izdahnutom vazduhu, a ne u krvi. Ako čovek ima dobrog advokata, a uz pretpostavku da mu nije izvađena krv, kako bi se utvrdila stvarna koncentracija akohola u krvi, on može takav slučaj na sudu da pobije i dobije - zaključio je splitski anesteziolog.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track