SKANDAL U HRVATSKOJ: Deca primila vakcinu kojoj je istekao rok trajanja!
Foto: Foto Kineska medijska grupa

SKANDAL U HRVATSKOJ: Deca primila vakcinu kojoj je istekao rok trajanja!

Hrvatska -

Šestoro dece u Zadarskoj županiji, primilo je u ponedeljak vakcinu protiv dečije paralize kojoj je istekao rok. Oni su se vakcinisali u ambulanti Službe školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a roditelji su za to saznali jutros, posle poziv lekara iz te službe.

Prema pisanju portala Jutarnji list, doktor ih je pozvao i rekao da vakcina koju su njihova deca dobila neće biti dovoljno efikasna zbog isteka roka i da "treba da revakcinišu dete za mesec dana".

Roditelj prvi primetio da je vakcini istekao rok

- Još sam u šoku, ne znam ni kako mogu da se dese ovakve stvari. Da li je moguće da pre vakcinacije dece neko nije proverio kada ističe rok- kazala je za Zadarsko.hr majka devojčice koja je u ponedeljak ujutru došla na obaveznu vakcinaciju.

- Laknulo nam je kada je temperatura pala jer retko prelazi 39, ali se brzo oporavila. Međutim, već u sredu je među roditeljima počelo da se priča da je vakcini istekao rok trajanja, što je bio i ovde slučaj. Kada sam pogledala u njenu vakcinalnu knjižicu, vidi se da rok ističe avgusta 2023. godine, a vakcinisana je 11. septembra. Niko od roditelja koji su bili u ponedeljak nije znao šta to znači, koliki je rizik, kakve posledice i reakcije možete imati od vakcinacije vakcinom kojoj je istekao rok – kaže ova majka.

Doktorica uz izvinjenje priznala grešku, preporučila da se devojčica revakciniše

U petak se javila doktorica koji je uz izvinjenje priznala grešku i kazala da je došlo do propusta. Nakon toga je preporučila majci da se devojčica revakciniše jer vakcina kojoj je istekao rok trajanja neće biti dovoljno efikasna.

majmunske boginje, Vakcina
foto: Shutterstock

- Na moje pitanje da li je sigurna u to, dala je neodređen odgovor, pa trenutno ne znamo ni šta da radimo. Kako sada stvari stoje, ne verujem da ćemo se odlučiti na revakcinaciju. Trenutno nam je najvažnije da nema nuspojava, a doktorka tvrdi da su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od vakcine čiji je rok istekao ne može biti posledica. Nadam se da će tako biti, za sve ostalo nemam reči. Da odvedem dete sa punim poverenjem na obaveznu vakcinaciju i onda doživim da se vakcinišem sa nečim što je isteklo, još ne mogu da se pomirim - kazala je majka.

"Reč je o mrtvoj vakcini, deca neće imati neželjene efekte"

Načelnica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr Nadia Cavenago-Morović saopštila je da je šestoro dece iz OŠ Privlaka, područne škole Vir, vakcinisano nakon isteka roka.

- Danas sam se vratila sa odmora i ne mogu da komentarišem sve detalje. Šestoro dece vakcinisano je u ponedeljak vakcinom protiv dečje paralize, koja je istekla 31. avgusta. Reč je o tzv. mrtvoj vakcini, što znači da deca definitivno neće imati neželjene efekte. Moguć je samo slabiji efekat imunološkog odgovora, ali to ne znači da će deca morati ponovo da se vakcinišu. O tome su obavešteni svi roditelji dece, kao i sve nadležne službe u Zadru i Zagrebu, odnosno Služba za epidemiologiju ZJZZ i HZJZ - kazala je ona, a prenosi Jutarnji list.

Na pitanje kako je moguće da dođe do takve greške, dr. Cavenago-Morović je kazala da nije lako dati odgovor na takvo pitanje.

vakcina
foto: Shutterstock

- Teško je reći. Moguće je da medicinska sestra nije proverila rok trajanja vakcine. Takve stvari se po pravilu nikada ne dešavaju, ali može da se desi kao i svaka lekarska greška koja može da se desi – odgovorila je načelnica službe za školsku medicinu ZZJZ.

Zvanično se oglasilo i županijsko zdravstvo

O celom slučaju ZJZZ je obavestio i županijskog načelnika za zdravstvo dr Marka Kolegu.

Njihov odgovor je Jutarnji list preneo u celosti:

- Na Vaš upit u vezi sa vakcinacijom dece 1. razreda OŠ Privlaka, Područne škole Vir Imovak polio vakcinom serije U3L992V, koja je istekla 31.08.2023. možemo da Vas obavestimo na sledeći način:

U ponedeljak 11.09.2023. godine na poziv tima školske i adolescentne medicine, za vakcinaciju protiv dečije paralize, odazvali su se roditelji sa decom koja su pošla u 1. razred osnovne škole u ​​Viru. Jedan od roditelja vakcinisanog deteta odmah je primetio u uverenju o imunizaciji na etiketi vakcine da je rok istekao 31. avgusta 2023. godine.

Primljeno je saopštenje roditelja, načelnik Službe za epidemiologiju Zavoda dao im je potrebno objašnjenje da se ne očekuju nuspojave zbog upotrebe nevažeće vakcine ili neželjenih posledica po zdravlje deteta, što je mišljenje potvrdio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu.

vakcina, vakcinacija, vakcinisanje
foto: Zorana Jevtić

"Vakcine kojima je istekao rok trajanja ne smatraju se validnim, treba ih ponoviti"

Istog dana o događaju je obavešten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, s ciljem dobijanja informacija o stabilnosti ove vakcine nakon isteka roka od 11 dana. Dana 13.9.2023. godine dobili smo odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu (na osnovu odgovora kompanije SvikKs BioPharma), u kojem se u suštini kaže da se doze vakcina kojima je istekao rok trajanja i koje su nehotice date ne smatraju validnim i da ih treba ponoviti.

Kako je utvrđeno da je navedenom vakcinom toga dana vakcinisano ukupno šestoro dece, nadležni lekar specijalista školske medicine je kontaktirao roditelje vakcinisane dece i dao im sva potrebna objašnjenja. O događaju se usmeno i ovim putem obavještavaju i direktor OŠ Privlaka i načelnik opštine Privlaka - navodi se u odgovoru koji je potpisala zamenica direktora Marina Blažević Longin.

Glas javnosti/ Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track