UŽAS U ISTRI: Majka ostavila troje dece u poplavljenoj i mračnoj prostoriji i otišla s dečkom u Slavoniju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

REAGOVALE NADLEŽNE SLUŽBE

UŽAS U ISTRI: Majka ostavila troje dece u poplavljenoj i mračnoj prostoriji i otišla s dečkom u Slavoniju

Hrvatska -

U jednom mestu u Istri troje dece, od kojih najstarije ima 15 godina i brinulo je o drugo dvoje mališana od kojih jedno ide u vrtić, bilo je samo u kući od 1. do 4. januara ove godine, objavio je Jutarnji list.

Navodi se da je tu nesavesnu odluku svesno donela njihova majka koja je s partnerom otišla kod njegove majke u Slavoniju koja se zdravstveno osećala veoma loše.

Jutarnji list navodi da je ona, umesto da se 4. januara, kada je primila poziv socijalne službe koja joj saopštava da su deca izdvojena iz porodice i zbrinuta i da je ona u problemu zbog toga, majka se tek 9. januara vratila u praznu kuću jer su joj nadležne službe decu oduzele čim se pročula vest o deci samoj u kući.

Navodi se da je ta kuća sve je samo ne topli tom u kojem bi deca bezbrižno i sigurno odrastala.

Hrvatski list navodi da su deca ostavljena u mračnoj i hladnoj prostoriji bez grejanja. Deo prostorije je bio poplavljen vodom i po podu je bio razvučen produžni kabl kako bi deca mogla da se ogreju grejalicom.

Kada su radnici nadležnih službi ušli u kuću preplavila ih je tuga pošto je troje djece stajalo jedno uz drugo neposredno uz vrata, pri čemu je dvoje starijih na sebi imalo toplu odeću, a najmlađe je bilo samo u majici.

Govorili su da će se mama brzo vratiti, samo nisu znali kada. Kuća je bila ledena, a najstarije dete je reklo da brine o mlađoj braći i da im kuva.

Po izlasku napolje, umesto da uđu u službena vozila, deca su krenula da trče, ali su sustignuti i smešteni u odgovarajuće ustanove.

Deca su rekla da su s majkom i njenim dečkom dočekali Novu godinu nakon čega su ovo dvoje otputovali i ostavili im hranu, paštete i hleb i pokazali im kako se koristi šporet.

Za veštaka okrivljena majka ima poremećaj ličnosti, a po mišljenju tužitlaštva je grubo povredila prava deteta pa je prijavljena za tri krivična dela protiv braka, porodice i dece.

U optužnici koju su nedavno protiv nje podigli traže delomično uslovnu kaznu od 18 meseci od čega bi iza rešetaka morala da provede pola godine.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja