"SUSPENDUJEMO ŠENGEN NA GRANICI SA HRVATSKOM" Slovenački ministar potvrdio: Vidite šta se dogodilo u Belgiji i Francuskoj...
Foto: Shutterstock

"SUSPENDUJEMO ŠENGEN NA GRANICI SA HRVATSKOM" Slovenački ministar potvrdio: Vidite šta se dogodilo u Belgiji i Francuskoj...

Hrvatska -

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar potvrdio je da će Slovenija suspendovati Šengen i uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Rekao je da je o tome već danas obavestio ministre unutrašnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je već pripremilo obaveštenje u skladu sa Šengenskim kodeksom, koju će vlada sutra odobriti i potom poslati Evropskoj komisiji.

Razlog uvođenja ove privremene mere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Evropi.

- Vidimo šta se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije izuzetak - upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno da osiguraju dodatne provere na balkanskoj izbegličkoj ruti.

Slovenski ministar nije želeo da otkrije kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba da razgovara vlada i Evropska komisija.

- Verujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mestu. Situacija na Bliskom istoku je komplikovana, moramo da učinimo sve što smo dužni učiniti za bezbednost Slovenije - istakao je Poklukar.

Ovo znači da će Hrvatska uskoro ostati bez Šengena prema Sloveniji ni godinu dana otkad je uveden.

Italija je obavestila Sloveniju da zbog promenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici sa Slovenijom, saopštilo je slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova, a potom je Slovenija odlučila da će ona kontrole uvesti na granicama prema Hrvatskoj i Mađarskoj.

Iste takve mere Sloveniji uvodi Italija. Trebalo bi da budu uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produženja, ali 24ur.com javlja kako bi se, po njihovim informacijama, mere trebalo provoditi najmanje dva meseca.

Za očekivati je da bi se najmanje toliko sprovodile i na granici Slovenije i Hrvatske.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track