HRVATA UJEO POSKOK, LEKAR ODBIO DA MU DA SERUM! Bizaran slučaj - opisao JEZIVO DEJSTVO otrova - ruka otekla, ceo put bio u toaletu
Foto: Shutterstock/Ilustracija

HRVATA UJEO POSKOK, LEKAR ODBIO DA MU DA SERUM! Bizaran slučaj - opisao JEZIVO DEJSTVO otrova - ruka otekla, ceo put bio u toaletu

Hrvatska -

Roko Roić (46), hrvatski penjač i preduzetnik koji živi na relaciji Zagreb-Hvar, rekao je za hrvatske medije da ga je prošle nedelje na Hvaru ujeo poskok, kao i da mu u hitnoj pomoći nisu dali serum.

- Pola ruke mi je upalo u gnezdo i dobio sam netipičan ujed sa samo jednim očnjakom. Uslikao sam ranu i uključio štopericu na mobilnom telefonu, kako bih imao informaciju o vremenu i ujedu kada sam krenuo kod doktora.

- Smirio sam se i zapamtio uputstva: bez podvezivanja, bez kompresije, bez isisavanja otrova, i samo smireno. Popeo sam se na preostalih 10 metara stene i peške stigao do auta. Ruka je počela da otiče, ali ne preterano, pa sam vozio 10 minuta zemljanim putevima i 10 minuta putem do Hitne pomoći u Jelsi - rekao je Roić.

Ali u Jelsi nisu imali seruma, rekao je on. Dali su mu antibiotik i poslali ga na trajekt, koji je krenuo za 15-ak minuta. Tu ga je dočekao brat koji je bio sa njim ceo put i odveo ga u splitsku bolnicu.

- Na trajektu je otrov počeo sistemski da deluje i imao sam nekontrolisanu stolicu i povraćanje, bukvalno sam ceo put proveo u toaletu. Osim toga, nije bilo jakih bolova, samo otok ruke. Takođe, osećao sam se i fizički, i psihički potpuno ok, mogao sam potpuno normalno da hodam i komuniciram - kaže Roić, koji je potom otišao na Hitnu pomoć na splitskim Križinama.

Iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije saopšteno je da hitna pomoć u Jelsi ima serum, ali je doktor koji je primio Roića odlučio da mu ne da serum. Drugim rečima, kako navode, lekar sa 19 godina staža nije bio siguran da li ga je ujeo poskok.

- Dežurni lekar nije bio siguran da je reč o ujedu zmije, ni po izgledu rane, ni po anamnezi uzetoj od pacijenta. Iz tog razloga je prepisana parenteralna antialergijska terapija i pacijent R.R. upućen je u Kliniku za infektologiju KBC-a Split na daljnje promatranje i lečenje - rekli su iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track