MARIJANINO UBISTVO NIJE REŠENO NI POSLE 21 GODINE: Vrat joj prerezan na radnom mestu, policija nemoćna, a ubica i dalje na SLOBODI
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube

misterija

MARIJANINO UBISTVO NIJE REŠENO NI POSLE 21 GODINE: Vrat joj prerezan na radnom mestu, policija nemoćna, a ubica i dalje na SLOBODI

Hrvatska -

Marijana Jerković (24) iz Trogira ubijena je u januaru 2002. godine u prostorijama kompanije za promet nekretninama u Splitu.

Devojku je presečenog vrata pronašao kolega. Slučaj ni 21 godinu kasnije nije rešen. Eda Vujević, novinarka Slobodne Dalmacije, svake nedelje punih 14 godina svoju kolumnu završavala je istim rečima:

- Ubica Marijane Jerković još nije pronađen.

Vujević je rekla da je od mnogih čula da je Marijana bila ambiciozna devojka.

- Marijana je studirala, radila, zarađivala... Bila je vrlo otvorena, hrabra na neki način, možda joj je to i presudilo - rekla je Vujević.

Penzionisani policijski inspektor Ivan Buzov kaže da je uviđaj odrađen prema pravilima struke od strane istražnog sudije i veštaka sudske medicine odnosno policijskih službenika.

- Ni civili ni bilo ko drugi nije mogao da dođe do vrata stambene zgrade u kojoj se odvijao događaj. Šire mesto događaja je bilo zaštićeno i pod nadzorom policije. Pre nas su samo došli zaposleni koji su radili u toj agenciji - navodi Buzov.

Vujević je naglasila da postoji i misterija vezana za mobilni telefon ubijene devojke. Opštinski sud u Trogiru u januaru 2003. godine primio je predlog za naplatu 1858,47 kuna od Marijane Jerković zbog neplaćenih računa od januara do septembra 2002. godine. Vujević se pita ko je koristio telefon u vreme kada je trebalo da bude arhiviran sa ostalim dokazima.

- To je misterija na koju nemam odgovor. Nikad nisam dobila odgovor od policije niti od bilo koga na to pitanje - kaže Vujević.

Buzov je takođe prokomentarisao telefon.

- Mogu samo da kažem da smo tokom uviđaja izuzeli mobilni telefon koji je bio kod nje. Tu nedoumicu stvaraju drugi mobilni telefoni koji su bili u agenciji u kojoj je Marijana bila zaposlena, a iz razloga što su svi koristili druge mobilne, tako i ona. Mi smo izuzeli sve te mobitele, a neke od njih i veštačili - navodi Buzov.

Marijana Jerković
foto: Printscreen/Facebook

Mediji su danima nakon ubistva, prema nezvaničnim izvorima, pisali da je Marijanin verenik J.P. priveden pa pušten nakon razgovora u policiji.

Marijana je najpre živela sa svojom tetkom, a onda sa verenikom u stanju njegove bake na Gripama. Rodbina je rekla kako su odnosi među njima bili u najboljem redu, ali Marijana se prijateljici navodno poverila kako planira da se iseli iz stana.

Desetak dana nakon ubistva pronađeno je oružje u čajnoj kuhinji agencije odnosno skalpel za rezanje linoleuma.

Predmet Marijane Jerković još je aktivan, ubica je i dalje na slobodi, a majke ubijene devojke Ivanka Jerković kaže za HRT da gubi nadu.

- Ja gubim nadu. Izgubila sam je. Kad se nije odmah dok je bilo friško otkrilo. Sad ne da sam se pomirila s time nego sam svu nadu izgubila da će se to ikad otkriti - rekla je Ivanka.

(Kurir.rs/Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track