NAREĐENO POVLAČENJE! Drama u regionu nakon TROVANJA VODOM: Sa rafova odlaze i proizvodi Koka-Kole, oglasio se Državni inspektor
Foto: Shuttestock

počelo pražnjenje polica

NAREĐENO POVLAČENJE! Drama u regionu nakon TROVANJA VODOM: Sa rafova odlaze i proizvodi Koka-Kole, oglasio se Državni inspektor

Hrvatska -

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem - tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu.

O slučaju trovanja gaziranim pićima oglasio se i Državni inspektorat (DIRH).

"Odmah po dobijanju informacija o incidentu u Rijeci, sanitarna inspekcija DIRH-a izvršila je nadzor u ugostiteljskim objektima i distributerima u Rijeci. U okviru nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji se nalaze na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo", navode u saopštenju.

Aldi, supermarket, Samoposluga
foto: Shutterstock

Ističu da u saobraćaju nije pronađena sumnjiva serija Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, koju je konzumirala osoba sa fizičkim povredama.

Nakon jučerašnjih novih informacija o dešavanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, sanitarna inspekcija je iz samouslužnog aparata zaplenila jedan uzorak Koka-kole Original taste., Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće od 500 ml i dva više uzoraka Koca-kola 2l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

Uzorci se analiziraju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Takođe, sanitarna inspekcija je izvršila inspekcijski nadzor u jednom trgovačkom preduzeću u Zagrebu.

Kako dalje navode, radi zaštite javnog zdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postoji sumnja da je hrana nebezbedna, a u skladu sa Zakonom o hrani, sanitarna inspekcija je privrednom društvu privremeno zabranila stavljanje u promet i povlačenje sumnjivih proizvoda.

Inspekcijski postupak je u toku, a odmah po dobijanju rezultata analize sanitarne inspekcije biće preduzete zakonom propisane mere. Državni inspektorat će o istom obavestiti javnost, stoji u saopštenju.

Fortenova povlači sa polica sva pića Koka-kole, oglasila se i ta kompanija

Nakon što je Državni inspektorat obavestio javnost da je privremeno zabranjeno stavljanje u promet i povlačenje sumnjivih proizvoda koji su doveli do više slučajeva trovanja u Hrvatskoj, oglasila se kompanija Fortenova.

Članovi Fortenova grupe - Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic - odlučili su samostalno i iz predostrožnosti da povuku sva Koca-Kola bezalkoholna pića iz svojih prodavnica.

- Sa osnovnim ciljem zaštite zdravlja naših kupaca i svih ostalih stejkholdera i odgovornim pristupom celokupnom poslovanju, članovi Fortenova grupe - Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic, samoinicijativno i preventivno povlače ceo asortiman bezalkoholnih pića koje proizvodi Coca-Cola iz svoje maloprodajne i veleprodajne mreže.

Sokovi
foto: Shutterstock

Ova privremena odluka Fortenova grupe važiće sve dok od nadležnih institucija i proizvođača ne dobijemo zvanične informacije o bezbednosti proizvoda i uputstva kako da postupimo, navode u saopštenju.

Kurir.rs/Index.hr/Blic/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track