TEŠKO I BAHATO JE PREKRŠIO SAOBRAĆAJNE PROPISE: Hrvatski profesor osuo paljbu po Banožiću - PRETICAO PO MAGLI, UBIO ČOVEKA
Foto: Youtube/Tv Loki/Večernji list

TEŠKO I BAHATO JE PREKRŠIO SAOBRAĆAJNE PROPISE: Hrvatski profesor osuo paljbu po Banožiću - PRETICAO PO MAGLI, UBIO ČOVEKA

Hrvatska -

Željko Marušić sa zagrebačkog Fakulteta saobraćajnih nauka prokomentarisao je jutrošnju nesreću u kojoj je poginuo jedan 40-godišnji muškarac, prilikom sudara sa automobilom kojim je upravljao ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić.

Prema još nezvaničnim informacijama i izjavama svedoka, Banožić je ujutru u 6.15, idući u lov, u gustoj magli pretekao kamion i frontalno se sudario sa kombijem koji je išao iz suprotnog smera.

- O silini udarca i težini kršenja saobraćajnih propisa svedoči činjenica da je 40-godišnji vozač kombija poginuo, a vozač automobila teško povređen - rekao je Marušić, i dodao:

- Ministar Banožić je teško i bahato prekršio Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima jer nije prilagodio brzinu kretanja uslovima u uslovima smanjene vidljivosti... a posebno zato što je preticao kombi u uslovima otežane vidljivosti zbog magle - tvrdi Marušić.

On kaže da ako neko mora biti svestan važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, onda je to ministar Banožić.

Objavio je i tri, kako kaže, pouke iz ove nesreće.

„1. Značajno povećati izvesnost kazne! Za ovo je najvažnije umrežiti puteve, posebno opasna mesta, radarskim kamerama, uvesti mehanizam objektivne odgovornosti (kaznu prvenstveno plaća vlasnik vozila) i sprovesti katarzu pravosudnog sistema, sa ciljem da se značajno poveća njegova pravičnost i efikasnost.

2. Novčane kazne za vožnju neprilagođenom brzinom (član 51. stav 1.) i nedozvoljeno preticanje (član 66. stav 2.) povećati sa 130 evra na 200 do 2000 evra, uz oduzimanje vozačke dozvole za 3 do. 12 meseci, ako je prouzrokovana saobraćajna nezgoda.

3. Javni funkcioneri svojim ponašanjem u vožnji i odnosom prema drugim učesnicima u saobraćaju treba da daju pozitivan primer drugima, piše Marušić.

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

00:56

TEŽA SAOBRAĆAJKA NA BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track