OD GRUDNJAKA DO GAČICA DUG PUT OD 200 KM: Hrvatska puna mesta neobičnog imena, tu su Apatija, Tužno, ali i sela Krvavica i Kajgana
Foto: printscreen

U sklopu Nacionalnog parka Kornati nalazi se ostrvce Babina Guzica

OD GRUDNJAKA DO GAČICA DUG PUT OD 200 KM: Hrvatska puna mesta neobičnog imena, tu su Apatija, Tužno, ali i sela Krvavica i Kajgana

Hrvatska -

Večernji list je objavio priču o mestima neobičnog imena u Hrvatskoj, a jedno od njih je Tužno, naselje u sastavu opštine Vidovec u Varaždinskoj županiji.

Otkud ime Tužno, nije do kraja razjašnjeno. Postoji legenda o tome da su Turci u 16. veku opljačkali taj kraj i poubijali meštane pa se i potok zacrveneo od krvi. Međutim, Tužno se prvi put spominje u 14. veku, pre dolaska Osmanlija.

U sastavu grada Ludbrega, takođe u Varaždinskoj županiji, nalazi se selo Apatija, s oko 250 žitelja u devedesetak kuća. U Slavoniji postoji selo Kajgana, a u Dalmaciji Krvavica, priobalno naselje koje administrativno pripada opštini Baška Voda.

U sklopu Nacionalnog parka Kornati nalazi se ostrvce Babina Guzica, a Babin Kuk na poluostrvu Lapadu poznat je po luksuznim hotelima.

Donje Cepidlake naselje su u sastavu opštine Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a postoje i Gornje.

U Varaždinskoj županiji nalaze se Gačice, s oko 400 meštana, a u Virovitičko-podravskoj županiji naselje Grudnjak, koje he u sastavu opštine Zdenci, s dvadesetak stanovnika.

Večernji list navodi da od Gačica do Grudnjaka ima oko 200 kilometara, možda i više, zavisno kojim se putem ide.

Kod Orebića je naselje Nakovanj, kod Desinića Nebojse, a kod Višnjana postoji selo Bačva. Jagma je naselje u sastavu grada Lipika, sa svega četrdesetak stanovnika.

U Hrvatskoj postoje i sela Ljut, Ljuta, Ljutići, Žedno, Žabica, kod Zaprešića su Šibice, a kod Otočca Škare i Švica.

Na 15 kilometara od Vodica nalazi se Čista Mala, a u Velikom Grđevcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Dražica.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track