"VIDELI SMO KOSTI I SA NJIH SKIDALI NAKIT, OGRLICA JE BILA NA VRATU POKOJNICE" Jezivo priznanje mladića: Zube smo čupali sa vilice
Foto: Shutterstock

"VIDELI SMO KOSTI I SA NJIH SKIDALI NAKIT, OGRLICA JE BILA NA VRATU POKOJNICE" Jezivo priznanje mladića: Zube smo čupali sa vilice

Hrvatska -

Neverovatan i bizaran slučaj pljački u Hrvatskoj.

- Prvi dan smo pomerili pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mesto. Novac od prodaje zlata smo podelili. Ja sam momcima rekao kako da pomere ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Videli smo kosti i s njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prsteni na rukama. Zube sam čupao s vilice. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4000 kuna. Jurica V. nije ulazio u grobove već je samo pomagao u pomeranju ploča na njima. Žao mi je zbog svega. Radio sam s bratom 14 sati dnevno u luna-parku i nismo dobijali platu. U međuvremenu sam se zaposlio - priznao je 21-godišnji Patricije D. kojeg je sud u Zagrebu zbog serije imovinskih delikata i povrede mira pokojnika nepravosnažno osudio na uslovnu kaznu. Dobio je godinu dana s četvorogodišnjim rokom provere, i mora obeštetiti pokradene s 2.314 evra.

Uslovno je osuđen za isto i autolakirer Jurica V. (24) i to na 10 meseci zatvora uslovno na tri godine, a koji je kroz priznanje dodao i da im je bio cilj gledati što starije grobove po Miroševcu, smatrajući da u njima ima vrednih predmeta.

- Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili da upadnemo. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam hteo da ulazim. Kad su se s pokojnice skidali zlatni zubi ja u tome učestovao nisam, a u ostalim slučajevima kad sam gurao nadgrobne ploče bio sam pod uticajem marihuane. I da, krao sam bakar s crkve kod groblja. Distancirao sam se od svega toga i zaposlio se. Moji su roditelji umrli, dom sam imao pet godina te sam odrastao u sistemu, Dečijem selu i po domovima bez ičije pomoći - priznao je Jurica V., itekako svestan da su na grobnicama napravili oštećenja i naneli dodatnu, nemerljivu tugu vlasnicima.

Dvojica osuđenih u tim sramotnim bizarnostima nisu bila sama, već su djelovali kao četvorka, ali je postupak protiv druge dvojice, Josipa V.(22) i Ivana M. (23), odvojen.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track