ODJEKIVALI USTAŠKI POKLIČI NA DANU SEĆANJA U VUKOVARU! Skandal tokom prolaska hrvatskih veterana SRBI NISU UČESTVOVALI U KOLONI
Foto: Printscreen/Youtube

godišnjica

ODJEKIVALI USTAŠKI POKLIČI NA DANU SEĆANJA U VUKOVARU! Skandal tokom prolaska hrvatskih veterana SRBI NISU UČESTVOVALI U KOLONI

Hrvatska -

Premijer Hrvatske i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izjavio je u subotu na obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine da taj grad mora da bude mesto zajedništva, a ne podela i da su u Koloni sećanja kojom se obeležava stradanje grada svi dobrodošli.

- Svi su dobrodošli u koloni kao što su dobrodošli svih ovih godina - rekao je Plenković povodom odluke gradonačelnika Vukovara Ivana Penave iz desničarskog Domovinskog pokreta da kolonu na godišnjici predvode pripadnici nekadašnjih Hrvatskih odbrambenih snaga.

HOS je inače paravojna jedinica iz rata devedesetih koja u svom grbu ima ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Na pitanje novinara smeta li mu ustaški pozdrav na amblemu HOS, Plenković je odgovorio je ta tema "apsolvirana" i da su oznaku "limitirali na ono što je bilo 1991, a one druge konotacije su neprihvatljive i štetne za Hrvatsku", prenela je agencija Hina.

- Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvata - rekao je premijer.

Na pitanje o odluci predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je deo vladajuće koalicije, da ne dođe na komemoraciju u Vukovaru, Plenković je rekao da je to njihova odluka.

- Predstavnici SDSS-a su više puta bili u Koloni - rekao je Plenković dodavši da ne vidi šta se to promenilo.

U Vukovaru je danas kompletan državni vrh na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem. Prisutan je i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Centralni program obeležavanja održan je u dvorištu vukovarske bolnice, a potom je usledila Kolona sećanja koja prolazi centralnim gradskim ulicama do pet i po kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Hrvatski mediji navode da se u Vukovaru okupilo nekoliko desetina hiljada građana iz cele zemlje.

Portal Indeks preneo je da je manji deo okupljenih uzvikivao "Za dom spremni" i to tokom prolaska pripadnika HOS-a koji su nosili zastave svoje ratne jedinice na kojima je taj ustaški pozdrav.

Uoči Dana sećanja na žrtvu Vukovara političke tenzije izazvale su najave Domovinskog pokreta da će živim zidom sprečiti SDSS da polaganjem venca u Dunav, 17. novembra, dan uoči Dana sećanja, oda počast svim žrtvama, ali i Penavina najava da će Kolonu sećanja u Vukovaru predvoditi pripadnici HOS što su kritkovale vladajuće stranke i opozicija smatrajući da koristi Vukovar u predizborne svrhe.

Opozicione stranke levog centra posebno su problematizovale ustaški pozdrav u oznakama te ratne jedinice.

SDSS, koja je deo vladajuće koalicije, saopštila je u petak da ove godine neće polagati vence u Dunav u Vukovaru, ali ni učestvovati u kolonama sećanja u Vukovaru i Škabrnji.

U Hrvatskoj se 18. novembra obeleževa Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i neradni je dan.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara obeležava se na dan kad su u grad, posle tromesečne opsade, ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije i pojedinih paravojnih formacija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track