NENAD JE MOĆNI NARKO BOS: Zarađivali milione evra mesečno, učestvovali i Srbi, španska policija mu uzela tonu kokaina (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

uhapšen u istanbulu

NENAD JE MOĆNI NARKO BOS: Zarađivali milione evra mesečno, učestvovali i Srbi, španska policija mu uzela tonu kokaina (VIDEO)

Hrvatska -

Nenad Petrak, 43-godišnji zagrebački građevinski preduzetnik koga splitski USKOK tereti da je bio "glava" zločinačke organizacije koja je krijumčarila tone kokaina i marihuane zaradivši desetine miliona evra, uhapšen je u Turskoj!

Ta se vest prenela se društvenim mrežama nakon što je na društvenim mrežama ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja danas objavio snimak akcije istanbulskih policijskih specijalnih snaga i tamošnjeg Odseka za narkotike na kojem se vidi kako upadaju u hotelsku sobu, hapse Petraka i u njegovom sefu pronalaze veću količinu novca. Odbegli narko-bos uhvaćen je u istanbulskoj elitnoj četvrti Uskudar.

"Utvrđeno je da se Nenad Petrak, koga su pratili naši Odsek za borbu protiv narkotika u Istanbulu, Odeljenje za obaveštajne poslove i Granično odeljenje pod koordinacijom Generalnog direktorata za sigurnost, nalazi u Uskudaru. Operacija KARTEL-2 je odmah pokrenuta uz podršku Uprave za specijalne operacije Istanbula kako bi bio uhapšen međunarodni krijumčar droge. Čestitam našim policajcima koji su organizovali akciju", naveo je turski ministar policije u svojoj objavi.

Podsetimo, početkom oktobra, pokrenuta je USKOK-ova akcija, te je uhvaćeno 14 od ukupno 19 osoba koje je ustrojio i vodio 43-godišnji Petrak. Završili su u istražnom zatvoru, a kako je vreme prolazilo i onih pet koji su bili u bekstvu su ili uhvaćeni ili su se sami predali. Na slobodi je bio još jedino Petrak. On je bežao pred splitskom policijom još od početka aprila ove godine kada je učestvovao u pucnjavi na splitskim Skalicama, gde je u nogu ranjen Josip Čubelić (36) zvani Čuba.

Prema dosad poznatim informacijama, USKOK Petraka smatra moćnim narko-bosom koga sumnjiče da je u periodu od decembra 2019. godine do kraja januara 2021. organizovao zločinačko udruženje koje je delovalo na području više evropskih država, i to Hrvatske, Španije, Francuske, Holandije, Crne Gore i Nemačke, te su nabavljali veće količine kokaina, marihuane i hašiša i onda ih distribuirali po Hrvatskoj i drugim zemljama EU. USKOK smatra da je Petrak u svoju organizaciju uključio, uz ostale, Tomislava Miletića, Antu Varnicu, Jerka Radića, Andriju Juranića, Filipa Romića, Josipa Baričevića, Ivana Bogića, Milivoja Marasovića, Miljenka Gerželja, Avdu Hadžiavdića, Ivana Mikulića, Marija Marunicu, Marija Meštrovića, Antu Munivranu i Krešimira Mrđena, koji su imali tačno određene uloge oko organizacije, nabavke, prevoza i skladištenja droge, te iznajmljivanja stanova i poslovnih prostora gde se droga skladištila, kao i automobila kojima se roba prevozila, kao i oko novca koji je na taj način zarađivan, a koji se dalje slao za kupovinu novih količina.

Petraka se sumnjiči i da je organizovao šverc gotovo tone kokaina, vrednog više od 34 miliona evra, koji nikada nije stigao u Evropu jer je španska policija početkom septembra 2020. godine, na dojavu hrvatske policije u operaciji kodnog imena "Falkuša", zaustavila u međunarodnim vodama kod Kanarskog ostrva jedrilicu na kojoj su bila tri Hrvata. Po sumnjama istražitelja, od februara do septembra 2020. godine Petrak je po dogovoru s Vladom Brkićem, Miroslavom Starčevićem iz Srbije te osobom kodnog imena Franko i DD, kao i s više nepoznatih osoba iz Južne Amerike, dogovorio nabavku većih količina te droge. Za tu je svrhu, smatraju istražitelji, povezao Miletića, Varnicu, Radića, Juranića, Duju Omelića i skipera Zoltana Kovača, dok je Kovač u priču uključio i svoju suprugu Josipu, te Marka Miloševića Bilušića i Filipa Svirčića.

Nenad Petrak, Istanbul, Turska, hapšenje
foto: Printscreen/Twitter

Brkić je, međutim, uvezao u organizaciju nepoznate osobe kodnih imena Messi, Bambi i Master Yoda, te Starčevića i Marika Krezića. Petrak, Brkić, Starčević i Franko potom dogovaraju u Južnoj Americi primopredaju i prevoz kokaina u Evropu, gde su već imali kupce koji su naručivali određene količine.

Splitski Županijski sud nedavno je, na zahtev USKOK-a, doneo rešenje kojim određuje privremenu meru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi zabranom opterećenja i otuđenje nekretnina i pokretnina u odnosu na 11 od ukupno 19 osoba iz Petrakove grupe. Njegova zločinačka organizacija nezakonito je zaradila najmanje osam i po miliona evra, a vrednost privremeno blokirane imovine, dakle, i nekretnina, te automobila i motocikala, kao i poslovnih udela u firmama je oko 950 hiljada evra. Prema podacima do kojih su istražitelji došli analizom razgovora i poruka koje je Petrak vodio na kriptovanoj SKY ECC aplikaciji sa svojim turskim neimenovanim partnerom, otkriveno je da je svaka tura krijumčarene droge donosila zaradu u milionima evra. Sam je Petrak, utvrdili su istražitelji, redovno vodio beleške o rashodima i prihodima koje, pak, pokazuju da su u samo mesec dana od marta do aprila 2020. godine krijumčarenjem zaradili više od 27 miliona evra!

Nenad Petrak, Istanbul, Turska, hapšenje
foto: Printscreen/Twitter

Petraku je u Hrvatskoj blokirana samo jedna nekretnina i to parcela ukupne površine od 17.123 kvadrata u poslovnoj zoni Prisike u Gornjem Muću, a na kojoj se nalaze četiri zgrade ukupne površine 3.187 kvadrata, dok se ostatak od 13.936 kvadrata vodi kao neplodno zemljište. Petraku je, takođe, osim ove jedne nekretnine, sudskom odlukom privremeno zabranjeno raspolaganje i motociklom marke "jamaha 150 NMAX" vrednog oko četiri hiljade evra, a blokirani su mu i poslovni udeli u vrednosti od po 1.327 evra koje ima u firmama "Boxing promotion Salona" i "Ersa Adriatic". Po javno dostupnim podacima iz sudskog registra, osnivači firme "Ersa Adriatic" su četvoro turskih državljana, a Petrak se navodi kao član društva.

Očekuje se da će Petrak vrlo brzo biti izručen hrvatskim vlastima te da će završiti u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Bonus video:

02:44

ŠKALJARSKI VS KAVAČKI KLAN: Šestogodišnji rat odneo više od 50 žrtava (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track