Najnovije vesti

MAJKA OSTAVILA BOLESNOG DEČAKA I OTIŠLA U PROVOD Otac ga zatekao na stepenicama u jezivom stanju
Foto: Shutterstock

MAJKA OSTAVILA BOLESNOG DEČAKA I OTIŠLA U PROVOD Otac ga zatekao na stepenicama u jezivom stanju

Hrvatska -

Jednoj stanovnici severnog dela Hrvatske važniji je bio izlazak s društvom nego briga za vlastito dete. Pa je tako 22. jula prošle godine 15-godišnjeg bolesnog sina ostavila kod kuće samog, bez nadzora i brige odrasle osobe.

Ta majka je detetove bolesti bila itekako svesna jer je reč o maloletniku kojem je utvrđen IV stupanj invaliditeta, a zbog dijabetesa tipa 1 ima problem i sa sluhom, kao i niz drugih zdravstvenih poteškoća. S obzirom da se sam ne može brinuti o sebi, 40-godišnjakinja oberučke koristi pogodnost rada s polovinom radnog vremena.

I ko zna koliko se dugo još ona ne bi vratila kući iz tog letnog provoda van grada u kojem inače boravi, da u dvorište kuće sutradan, po najvećem žaropeku, nije došao dečakov otac nakon čega su se na noge digle i institucije.

Naime, bilo je to oko 13 sati 23. jula kada je dečakova oca dočekao hladan tuš – ugledao je mališana, nakon noći i pola dana provedenog u samoći, na stepenicama kuće vidno uznemirenog i uplašenog. Ubrzo se potom otkrilo i da je 15-godišnjak po visokim temperaturama kosio travu, a koža mu je bila izgorela od sunca pa je bio prepun uboda komaraca.

U trenutku kad ga je otac pronašao imao je i izrazito visok nivo šećera u krvi tako da prema svemu tome otkrivenom su institucije zaključile da dečakova majka, s kojom živi, ozbiljno ugrožava psihički i fizički razvoj deteta.

Policija je nesavesnu majku krivično prijavila za povredu detetovih prava jer je grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja deteta, dok ju je ovih dana jedan sud u zemlji nepravosnažno osudio na 10 meseci zatvora, ali u zatvor neće jer je reč o uslovnoj kazni na dve godine.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track