ANITA MISLILA DA IMA OBIČAN VIRUS, AMPUTIRALI JOJ OBE NOGE: "Rekli su mi da je puno ozbiljnije, a moglo je biti i MNOGO GORE"
Foto: Facebook/Dobro jutro, Hrvatska

ANITA MISLILA DA IMA OBIČAN VIRUS, AMPUTIRALI JOJ OBE NOGE: "Rekli su mi da je puno ozbiljnije, a moglo je biti i MNOGO GORE"

Hrvatska -

Anita Markuš, devojka iz Hrvatske, imala je samo 15 godina kada je izgubila obe noge, ali to nije videla kao prepreku da živi punim plućima.

Anita je za hrvatske medije objasnila da je amputacija obe noge posledica teške meningokokne sepse.

- Mislila sam da je to najčešći virus jer sam mu ranije bila sklona. Međutim, to je bilo nešto mnogo ozbiljnije od toga. Kada sam se probudila bilo je teško. Roditelji su mi objasnili celu situaciju, da će biti neophodna amputacija, da su se lekari borili i spasili mi život i da je moglo biti mnogo gore nego što je bilo - rekla je Anita.

Novu protezu, mikroprocesorsko elektronsko koleno dobila je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i humanitarnoj akciji koju su organizovali, a cena je oko 60 hiljada evra.

Aniti danas nisu potrebne štake ni druga pomagala, a ova proteza joj je, kaže, olakšala život.

Anita studira socijalni rad na Pravnom fakultetu u Zagrebu i želi pomoći ljudima koji su se našli u sličnoj životnoj situaciji.

- Desilo mi se ono što mi se desilo i mislim da sam dobar primer ljudima da i pored svega toga možete dalje. Moramo nastaviti živeti, biti optimisti i prihvatiti sve što nam se dogodilo u životu i boriti se s tim - rekla je Anita.

Šta je meningokokna sepsa

Meningokokna sepsa je ozbiljno stanje, često sa veoma nepovoljnim ishodom. Rana dijagnoza i brzo započinjanje lečenja pogoduju boljem ishodu.

Uzročnik meningokokne sepse je bakterija zvaničnog naziva Neiserria meningitidis, ali je poznatija pod imenom meningokok.

Sepsa označava ulazak mikroorganizama u krv i zapaljensku reakciju našeg organizma na bakterije u krvi. Meningokok nije jedina bakterija koja može izazvati sepsu, ali meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često sa veoma nepovoljnim ishodom.

Za meningokoknu sepsu koriste se i sledeći nazivi: meningokokna septikemija, meningokokno trovanje krvi, meningokokne bakterije/meningokoke u krvi, meningokokemija.

Rani simptomi meningokokne sepse su: nagli početak bolesti, povišena temperatura, razdražljivost, anksioznost, glavobolja, povraćanje, a posebnu pažnju treba obratiti na promene na koži, tzv. petehije. Petehije su tačkasta krvarenja na koži uzrokovana gore navedenim vaskulitisom (zapaljenjem krvnih sudova) kože.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track