ZDRAVKO JE JEDINI STANOVNIK U SELU Struje nema od '74 ni vode, ali se ne žali: Zovu me gradonačelnik, preživeo sam pad HELIKOPTERA
Foto: Printscreen HRT

ZDRAVKO JE JEDINI STANOVNIK U SELU Struje nema od '74 ni vode, ali se ne žali: Zovu me gradonačelnik, preživeo sam pad HELIKOPTERA

Hrvatska -

Nadomak Splita, samo desetak kilometara od Solina, iza Kozjaka, selo je u kojem živi samo jedan stanovnik. U Blacima nema ni struje ni vode, ni dobrog puta, ali on se iz svojeg sela - ne da...

Iz daljine Blaca izgledaju idilično. Izbliza druga priča. Struje nema od 1974, voda nikad nije ni došla. Ali jedini stanovnik, 67-godišnji Zdravko Spajić, nema primedbi.

Split, Zdravko Spajić, Ovce
foto: Printscreen HRT

- Ovde sam ja sam non stop i zato me zovu gradonačelnik. Sam sebi pišem ure i sam sebi plaćam. Imam solare, imam bunar za vodu i opet se živi. Ima gore i od ovoga - kaže nam Zdravko.

Svega je nekada bilo u Blacima - ljudi, škole i krava. Danas pustinja.

- Ovde je bilo 32 dima. U svakoj je kući bilo u proseku pet-šest ljudi i dece, a danas nigde nikoga. Odavde su naše mlekarice nosile mleko u Split - kaže Zdravko.

Svašta je Zdravko u životu prošao, pa čak i preživeo pad helikoptera. Pre četiri godine ostao je bez supruge, ima porodicu u Solinu koja pazi na njega, ali iz Blaca se ne da.

Split, Zdravko Spajić, Ovce
foto: Printscreen HRT

- Samoća mi ne pada teško. Meni ti je najteže u životu kad kažu "ja bih ovako, onako". Onda ja kažem - prijatelju, rešavaj probleme na drugom mestu. Ja ću šta mogu pomoći, u gradonačelnika se sve nađe, u podne, u ponoć. Ali ja sam zadovoljan sa 700 evra penzije, meni dosta - kaže Zdravko.

Još jedan dobar dan je iza njega. Kaže da od života ne treba filozofiju praviti, sve može jednostavnije.

- Nikad ne znaš što nosi dan, što noć, a ja sam s ovim ne zadovoljan, nego ponosan - poručuje.

Kurir.rs/HRT

Prenela M.M.C

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track