HRVATI ŠALJU VOJSKU NA GRANICU SA SRBIJOM: Premešten elitni bataljon "Sokolovi", uskoro će dobiti i AMERIČKE OKLOPNJAKE
Foto: Youtube/Military Archive

HRVATI ŠALJU VOJSKU NA GRANICU SA SRBIJOM: Premešten elitni bataljon "Sokolovi", uskoro će dobiti i AMERIČKE OKLOPNJAKE

Hrvatska -

Ministarstvo odbrane Hrvatske započelo je proces obnove kasarne u Belom Manastiru u Baranji, u blizini granice sa Srbijom, sa ciljem razmeštanja borbene opreme M2A1 ODS "Bredli".

Prvi kontingent od 22 vozila stigao je iz SAD u riječku luku početkom decembra prošle godine.

U Beli Manastir će se preseliti mehanizovani bataljon "Sokolovi" iz Našica, koji će u bliskoj budućnosti zameniti borbeno vozilo pešadije M-80A jugoslovenske proizvodnje američkim vozilima M2A1 ODS "Bredli".

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je 15. januara pred Saborom da je projekat vraćanja vojske u Baranju već pokrenut. Planirano je da se do kraja 2026. godine završi obnova kasarne u Belom Manastiru, gde će biti smešteno između 650 i 850 pripadnika elitnog bataljona "Sokolovi".

Odluka o premeštanju bataljona obrazložena je "bezbednosnim razlozima", sa posebnim akcentom na zaštiti granice od pretnji migracije. U odluci igraju ulogu i demografski razlozi, sa ciljem da se stanovništvo zadrži u Baranji. Očekuje se da će prisustvo vojske poboljšati ekonomsku situaciju u ovoj oblasti.

Iako su politički motivi manje izraženi u javnosti, važno je napomenuti da je Baranja tokom rata 1991. godine bila osetljiva tema. Potom su jedinice JNA potisnule hrvatske snage na desnu obalu Drave. Nakon političkog dogovora Beograda i Zagreba, Baranja je vraćena Hrvatskoj procesom mirne reintegracije do 1997. godine.

Prema poslednjem predratnom popisu stanovništva iz 1991. godine, Beli Manastir je imao 10.146 stanovnika, dok je na popisu iz 2021. taj broj smanjen na 7.973. Primetne su i promene u nacionalnom sastavu, uz povećanje učešća Hrvata i smanjenje udela Srba.

Kasarna u Belom Manastiru bila je smeštaj raznih vojnih jedinica tokom JNA i rata. Aktuelni plan podrazumeva sređivanje infrastrukture i postepen povratak vojske, sa očekivanim punim razmeštanjem bataljona do kraja 2026. godine, uz prelazak na vozila "Bredli". Hrvatska vojska je u Slavoniji već uspostavila garnizone, uključujući mehanizovane bataljone, tenkovski bataljon, artiljerijsko-raketni divizion i inžinjerijsku bojnu u raznim gradovima.

(Kurir.rs/Balkanska bezbednosna mreža/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:19

Vojska Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track