U HRVATSKOJ POČINJE ŠTRAJK SUDIJA: Pridružiće im se i advokati, POZNATI su zahtevi
Foto: Profimedija

znaju šta žele

U HRVATSKOJ POČINJE ŠTRAJK SUDIJA: Pridružiće im se i advokati, POZNATI su zahtevi

Hrvatska -

U ponedeljak počinje beli štrajk koji je najavio udruženje hrvatskih sudija, a pridružiće im se i državni advokati. Kako su najavili sve se radnje u prvostepenim i drugostepenim sudskim postupcima odlažu, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla da nastupi nenadoknadiva šteta.

I dok sudije poručuju kako je sve spremno za štrajk, ministar Ivan Malenica tvrdi da su sudije prošle sedmice dvaput odbili povećanje plate koje bi za većinu njih s prošlogodišnjim povećanjima ukupno iznosilo oko 700 evra te naglasio da sudije moraju samim tim da preuzmu odgovornost za štrajk i posledice štrajka.

“Mi smo dvaput u zadnjih pet godina povećali plate sudija kroz povećanje osnovice i povećanje koeficijenata. O nekim stvarima kao celokupnom rešenju smo razgovarali. Imamo radnu grupu, Zakon o platama sudija i drugih pravosudnih službenika, na kojem smo otvorili pitanje vezivanja plate sudija za određeni rast, ali isto tako uvođenje platnih razreda i materijalnih prava. Mi smo to raspravili kroz radnu grupu. Ove sedmice predstavljamo odredbe predstavnicima sindikata koje se odnose na državne i javne službenike. Završavamo tu reformu. To nam je fokus u ovom trenutku. Nakon toga idemo da rešavamo otvorena pitanja koja imamo sa sudijama” rekao je Malenica.

Vesna Horvath iz Udruženja hrvatskih sudija, rekla je za “HRT” kako samo žele da budu nezavisni.

“Ne želimo da nam Vlada, izvršna vlast, daje na kapaljku kad se oni sete deo po deo. Želimo ono što je obećano, a to je celoviti zakon, deo tih potraživanja su materijalna prava. Samo želimo da budemo nezavisni” istakla je Vesna Horvat.

(Kurir.rs/Adria/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:46

NEMAČKOJ VLASTI SE PALI LAMPICA! Novinar direktno iz Minhena: Nezadovoljstvo građana će sve više rasti, najavljen novi štrajk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track