PLATILI GROBNO MESTO I SAHRANILI OCA, A PORED NJEGA POKOPANA NEPOZNATA ŽENA: Bizaran slučaj na groblju Viktorovac, porodica BESNA
Foto: Kurir.rs/T.I, Shutterstock

PLATILI GROBNO MESTO I SAHRANILI OCA, A PORED NJEGA POKOPANA NEPOZNATA ŽENA: Bizaran slučaj na groblju Viktorovac, porodica BESNA

Hrvatska -

Tri godine je nepoznata žena bila sahranjena u grobnici jedne porodice iz okoline Siska, otkrila je vansudska presuda doneta zbog ovog nezakonitog sahranjivanja.

Prema toj presudi, Gradsko groblje Viktorovac, preduzeće u vlasništvu Grada Siska, mora isplatiti ukupno šest hiljada evra odštete vlasnicima grobnice. Reč je o nadoknadi stresa i duševnih bolova koje im je nanela greška upravnika gradskog groblja.

Detalji tužbe protiv groblja

Tužbu protiv gradskog groblja podnela su tri člana porodice čiji je otac i muž preminuo u novembru 2019. Sahranili su ga u grobnicu koju su dobili na korišćenje. Uredno su platili oba grobna mesta i sahranili svoje pokojnike na desnoj strani.

U junu 2020. godine saznali su da je na levoj strani groba, na mestu gde je u budućnosti trebalo da bude pokopana supruga pokojnika, sahranjena njima nepoznata žena. Iako su tražili od uprave groblja da je premesti, uprava je to odbila.

- Čak su nam ponudili još jednu grobnicu i predložili da tatu ekshumiramo i premestimo tamo - svedočio je jedan od sinova na sudu.

Svađe na gradskom groblju

Pokojnikova sestra se prisetila da je kraj groba nepoznate žene zatekla njenog muža.

- Pitala sam ga zar nije pre pokopa primetio da je grobno mesto uređeno. On mi je na to bahato odgovorio da se, ako imam problem, obratim upravi groblja i tražim pravdu. Svi smo zbog toga bili uzrujani. Bratu nismo mogli podići spomenik, a i pitali smo se gde ćemo sahraniti njegovu suprugu kada je njeno grobno mesto sada bilo zauzeto - izjavila je na sudu sestra preminulog.

groblje, Beč
foto: Shutterstock

- Prijatelj me je obavestio da je u našoj grobnici sahranjena žena. Naime, video je njeno ime na krstu i obavestio me. Zvao sam gradska groblja, ali nisu hteli da razgovaraju sa mnom - svedoči drugi sin.

Ko će biti ekshumiran?

Ispričao je i kako je naknadno dobio ponudu da telo njegovog oca bude ekshumirano i njegovi posmrtni ostaci budu preneti u drugu grobnicu, koju je Gradsko groblje Viktorovac spremno da o svom trošku uredi. Porodica je to odbila i podnela tužbu.

- Dobili smo pismo rukovodstva groblja u kome se izvinjavaju i najavljuju da će rešiti situaciju, ali su godine prolazile a da ništa nisu preduzeli. Zato se moja baka jednom posvađala sa porodicom te žene kada su se sreli na groblju na Dan svih svetih. Baka je pretila da će tu ženu iskopati lopatom, bila je uznemirena, a i mene je sve ovo jako uznemirilo - rekao je drugi sin pokojnika.

Nadoknada zbog greške na groblju

Na kraju je sud zaključio da je Gradsko groblje Viktorovac zaista pogrešilo. Njihova nepažnja izazvala je tugu, uznemirenje i nelagodu porodici preminulog, odlučio je sud. Zbog toga moraju da plate naknadu.

Presuda nije pravosnažna i obe strane imaju pravo žalbe. Porodica preminulog tražila je duplo veću odštetu, ali je sud zaključio da je ukupno 6.000 evra dovoljna odšteta za ono što im se dogodilo. Na kraju, proizilazi iz nepravosnažne presude, ekshumirano je telo žene koja je greškom sahranjena u njihovoj grobnici.

(Kurir.rs/N1/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track