SRAMNA ODLUKA SUDA: Vlasnik staforda koji je nasmrt izgrizao baku pušten na slobodu
Foto: Shutterstock

SRAMNA ODLUKA SUDA: Vlasnik staforda koji je nasmrt izgrizao baku pušten na slobodu

Hrvatska -

Odlukom sudije Županijskog suda u Zadru, 28-godišnjem vlasniku psa koji je do smrti izgrizao 82-godišnjakinju odbijen je predlog Opštinskog državnog tužilaštva za određivanjem istražnog zatvora do mesec dana zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Sudija istrage Iva Lovrin umesto istražnog zatvora odredila je 28-godišnjaku mere zabrane približavanja i kontaktiranja.

Nakon odluke suda, 28-godišnjak je pušten da se brani sa slobode. 28-godišnjak, koji je unuk preminule 82-godišnje žene i vlasnik američkog staforda koji ju je pre dana dana usmrtio, ispitan je danas u Opštinskom državnom tužilaštvu u Zadru zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog dela protiv opšte bezbednosti odnosno teškog krivičnog dela protiv opšte bezbednosti iz čl. 222. st. 4. u vezi sa čl. 215. st. 3. u vezi st. 1. Krivičnog zakona.

Obdukcijom je utvrđeno kako je preminula od posledica ugriza psa.

Iz Opštinskog državnog tužilaštva navode kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 28-godišnjak tokom januara 2024. godine, u porodičnom stanu u Zadru, u kojem je živela oštećena zajedno s članovima porodice , postupio protivno odredbama čl. 4. toč. 20. i čl. 53. Zakona o zaštiti životinja i čl. 4., čl. 5. i čl. 10. Pravilnika o opasnim psima, iako je bio svestan da je njegov pas pasmine Američki stafordski terijer opasan i da bi mogao da ugrozi život ljudi i da takvog psa ne sme da ostavi drugim osobama na čuvanje.

"Osnovano se sumnja da je, uprkos navedenom, ostavio psa na čuvanje članici porodice kojoj je taj pas naneo teške i po život opasne povrede usled kojih je preminula, između 23.00 sata 29. januara 2024. do 04.00 sata 30. januara 2024.", piše DORH.

Bonus video:

00:49

Veterinar Dragutin Smoljanović otkrio zašto psi napadaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track