I HRVATI ĆE RADITI ŠEST SATI DNEVNO? Stranka Most traži da to važi za sve roditelje do desete godine deteta
Foto: Printscreen/Youtube

promene

I HRVATI ĆE RADITI ŠEST SATI DNEVNO? Stranka Most traži da to važi za sve roditelje do desete godine deteta

Hrvatska -

Stranka Most je u ponedeljak predstavila demografske mere za zaustavljanje negativnih trendova, među kojima su uvođenje šestočasovnog radnog vremena za roditelje, jednokratni dečiji dodatak od 80 do 270 evra, prodaja 20.000 državnih nekretnina mladim porodicama.

„Predlažemo šestočasovno radno vreme za sve roditelje do desete godine deteta. Uspelo bi jer su rađena istraživanja u privatnim kompanijama, u javnom sektoru, između ostalih i u Finskoj, i pokazala su da produktivnost ne pada, da je kraće radno vreme veliki podsticaj roditeljima sa manje dece i da su efikasni kao da rade osam sati“, rekao je na konferenciji za novinare Petra Mandić, koordinatorka Veća za demografiju Mosta.

Predložena bi mera bila jedna od onih koja bi, prvenstveno majkama, poboljšala položaj na tržištu rada i pomogla im da pravilnije raspoređuju teret brige o deci i na druge članove porodice, smatraju u Mostu.

"I ovce i novce"

Umesto poreskih kredita za izdržavanu decu, predlažu sistem davanja sa fiksnim iznosom za svu decu, bez obzira na zaposlenje roditelja i visinu primanja.

Za prvo dete ovaj iznos bi iznosio 80 evra mesečno, za drugo 106 evra, za treće 145 evra, za četvrto 200 evra, a za peto i svako sledeće dete 270 evra.

„S obzirom na katastrofalnu situaciju koje smo svi svesni, smatramo da je veoma važno da, kao i razvijene zemlje, uložimo 3% BDP-a u program demografske obnove i onda bi se to uklopilo kada bismo imali i ovce i novac. “, rekla je Mandić.

Na ovaj način bi se neto plata roditelja znatno povećala, istakao je Mandić.

Pored roditelja, postoji potreba za povećanjem plata i vaspitačima u vrtićima, a to se može postići prebacivanjem njihovih plata iz lokalnih budžeta u državni budžet, kao što je slučaj sa vaspitačima u školama.

"Za svako novo dete cena nekretnine će biti umanjena 20%"

Mostov poslanik Marin Miletić govorio je o potrebi stambenog zbrinjavanja mladih. Zemlja obiluje neaktivnim nekretninama, dok su mladi suočeni sa visokim cenama stanova koje sebi ne mogu priuštiti, upozorio je on.

"Ovo su izgrađena imanja. Kada Most nakon izbora preuzme odgovornost za vođenje države, prodaće 20.000 neaktivnih imanja u vlasništvu države za potrebe stanovanja, za mlade porodice. Ovde je reč o roditeljima do 40 godina. i/ili porodice sa troje i više maloletne dece, pod uslovom da je najmanje jedan od roditelja zaposlen“, rekao je Miletić.

stan, zgrada, kupovina stana, nekretnine, nekretnina, kuća
foto: Shutterstock, Ilustracija

Kupovina nepokretnosti biće omogućena putem državnog kredita, a za svako dete rođeno u roku od 10 godina od kupovine nekretnine cena će biti umanjena za 20 odsto, maksimalno 60 odsto.

Most predlaže i subvencionisanje kupovine većeg automobila za potrebe porodica sa više dece, snižavanje starosne granice za odlazak u penziju za majke i omogućavanje bakama i dekama da koriste roditeljsko odsustvo.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:12

POVEĆANI RODITELJSKI DODACI I DO 1000 EVRA! Najviše porastao iznos za treće dete, a evo koliko svaki od njih tačno iznosi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track