KO JE IVAN BULJ, UBICA ANĐELE, KOJI USKORO IZLAZI NA SLOBODU? Od užasnog zločina je prošlo više od 20 godina, detalji lede krv!
Foto: IZVOR: YOUTUBE/AGAMEMNON PRODUCTION/SCREENSHOT

KO JE IVAN BULJ, UBICA ANĐELE, KOJI USKORO IZLAZI NA SLOBODU? Od užasnog zločina je prošlo više od 20 godina, detalji lede krv!

Hrvatska -

Jedna dlaka bez korena, ćebe uzeto iz "renoa 4" Ivana Bulja (60) koje je nekoliko puta bilo oprano, praktično su bili jedini materijalni dokazi u slučaju ubistva hrvatske srednjoškolke Anđele Bešlić u martu 2002. godine.

Zašto je i na koji način ubijena? Da li je u tome učestvovao još neko, pitanje je koje - bez obzira na pravosnažnu presudu ubici Ivanu Bulju - više od dve decenije muči porodicu 17-godišnje devojke iz Suhača kraj Sinja. Tačan način, mesto i vreme smrti srednjoškolke do danas su misterija i nikad nisu u potpunosti razjašnjeni jer se Ivan Bulj branio da je kobne večeri, vraćajući se automobilom kući, nehotice naleteo na Anđelu Bešlić i usmrtio je.

Anđela je, međutim, mesec dana kasnije pronađena gola, bez odeće i prekrivena grmljem. Pre smrti je silovana. Telo je u rupi pronašao prolaznik koji je šetao psa. Jezivo ubistvo devojke ponovo je dospelo u centar pažnje u Hrvatskoj nakon što je porodica Ivana Bulja zatražila njegovo uslovno puštanje na slobodu.

Bulj je do sada iza rešetaka proveo 21 od ukupno 22 godine, na koje ga je osudio Vrhovni sud, smanjivši za 5 godina kaznu Županijskog suda u Splitu. On bi trebalo da bude pušten 10. aprila 2024. godine, ali ako sud udovolji želji njegove porodice, mogao bi da bude pušten i ranije. Krajem januara prebačen je iz strogog zatvora u Glini u Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Turopolju.

Ovo nije prvi put da se traži njegovo prevremeno puštanje iz zatvora, ali su se svi dosadašnji pokušaji pokazali uzaludnim. Poslednji put to se dogodilo u maju 2021. godine, kada je Županijski sud u Sisku odbio Bulin zahtev za uslovni otpust. Svirepo ubistvo mlade Anđele Bešlić dogodilo se u martu 2002. godine i duboko je potreslo sinjski kraj, ali i celu Hrvatsku. Devojka je nakon koncerta "Zabranjenog pušenja" išla državnim putem D-1 prema svojoj kući na periferiji Sinja, a Ivan Bulj ju je presreo, strpao u automobil i ubio na samo tri stotine metara od kuće. Njeno telo je bacio u šipražje, a pronađeno je mesec dana nakon ubistva.

Pronašao ga je slučajni prolaznik ni kilometar od njene porodične kuće. Telo je bilo u lošem stanju, devojčica je identifikovana po otisku prsta. Mnogi su tada optuživali policiju za površnu pretragu, a Anđelina porodica je sama organizovala privatnu istragu. Pronašao ga je slučajni prolaznik u kamenoj bašti ni kilometar od njene porodične kuće. Telo je bilo u lošem stanju, devojčica je identifikovana po otisku prsta. Mnogi su tada optuživali policiju za površnu pretragu, a Anđelina porodica je sama organizovala privatnu istragu.

Ivan Bulj je tada bio direktor Radio Sinja, a nekoliko dana nakon što je telo pronađeno, predao se policiji. Tada se pominjalo da se predao u strahu da ga neko od članova porodice Bešlić ne ubije jer su na njega ukazala njihova privatna istraživanja. Tada je pisalo da je u policijsku stanicu Sinj stigao u alkoholisanom stanju i ispričao da je kobne večeri, vraćajući se automobilom kući, slučajno naleteo na Anđelu Bešlić i ubio je. Na Županijskom sudu u Splitu osuđen je na 27 godina zatvora zbog teškog ubistva. Vrhovni sud je kaznu smanjio sa 27 na 22 godine. Presuda je postala pravosnažna tek na drugom suđenju, nakon što je poništena sa prvog 2005. godine.

Prema presudi, Bulj je devojku oko 3 sata ujutru prevarom uvukao u vozilo, rekavši joj da će je odvesti kući. Uprkos njenom protivljenju, skrenuo je sa puta i odvezao je u nepristupačno područje Vidova kod Suhača u nameri da joj oduzme život, što je i učinio udarivši je tupim predmetom. Naneo joj je višestruke povrede po glavi i drugim vitalnim delovima tela. Telo je prevukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suvim granjem, gde je pronađeno mesec dana kasnije. Tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je on silovao devojku, ali je za taj deo oslobođen jer nije bilo dokaza.

Kada je Bulj priveden zbog ubistva Anđele Bešlić, Radio Sinj je, javio je Večernji list, odmah objavio da je on dobio otkaz, a isključen je iz udruženja HKDU-a i Viteškog alkarskog društva. Bulj se žalio na sva ova rešenja, a u međuvremenu je utvrđeno da je Radio Sinju ukrao novac. Nakon što je uhapšen, supruga i deca su se preselili u Slavoniju. Ona je na sudu opovrgla njegov alibi. On je tvrdio da je u trenutku ubistva bio sa suprugom, u poseti prijateljima, ali je ona na sudu izjavila da je bila kod kuće, sa decom, dok joj je muž bio napolju. Zajedno sa Ivanom Buljom optužen je i njegov rođak, koji je na kraju oslobođen jer je dokazano da te noći nije mogao normalno da se kreće zbog povređene noge. Od države je tražio odštetu za vreme provedeno u pritvoru, a u međuvremenu je preminuo.

(Kurir.rs/Mondo/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:51

PEVAČICA ZA KOJOM SU SVI UZDISALI BRUTALNO UBIJENA NAKON SNIMANJA EMISIJE! Sanja Marinković o najneprijatnijem momentu u karijeri

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track