PRVU ŽRTVU UBIO ISPRED ŠKOLE Srđanov krvavi pir na slobodnom vikendu: Sudiji rekao VIDIMO SE U PAKLU, uskoro izlazi iz zatvora?!
Foto: Printscreen/ Youtube

PRVU ŽRTVU UBIO ISPRED ŠKOLE Srđanov krvavi pir na slobodnom vikendu: Sudiji rekao VIDIMO SE U PAKLU, uskoro izlazi iz zatvora?!

Hrvatska -

Za trostruko ubistvo, pljačku banke i otmicu Mlađan je osuđen na ukupno 27 godina zatvora. Matematički gledano, ta kazna završava 2025.

Specijalac Milenko Vranjković King u svojih je 40 godina života prošao "sito i rešeto" - zaposlio se u MUP-u u julu 1990, kao policajac pripravnik u Specijalnoj jedinici policije. Godinu dana kasnije postaje specijalac u Antiterorističkoj jedinici Lučko, i to kao komadant posebnog odeljenja.

Hrvatski je branitelj, s čak šest odlikovanja, a specijalac ostaje do maja 2001, kada prelazi u PU zagrebačku, na radno mesto detektiva za potrage. Ni slutio nije da će mu devet meseci kasnije život okončani dvostruki ubica i odbegli zatvorenik Srđan Mlađan koji se u novi zločinački pohod zaputio za vreme – slobodnog vikenda.

Milenko Vranjković King poginuo je na dužnosti 18. februara 2002. Ostali su iza njega nezaposlena supruga i tri sinčića u od sedam, pet i nepune tri godine. Prošle su od toga stravičnog dana 22 godine. Srđan Mlađan iduće bi godine mogao izaći na slobodu.

Srđan Mlađan
foto: Printscreen

Sisački monstrum, kako je ubrzo prozvan, svoju prvu žrtvu, petrinjsku gimnazijalku i u to vreme svoju vršnjakinju, 16-godišnju Elizabetu Šubić likvidirao je 3. januara 1998. godine, ispred osnovne škole u Petrinji u večernjim satima. Kako je ranije pisao Večernji list, za ubistvo nije imao motiva, žrtvu i nije poznavao, a ubio ju je hicima iz automatskog oružja jer je odlučio na tome mestu toga dana i u to vreme nekoga ubiti. Da nije naišla Elizabeta Šubić, žrtva bi bio neko drugi, priznao je u istrazi.

Slično je bilo i s ubistvom penzionera Petra Jančića (63) mesec dana kasnije, kada je, prema Mlađanovoj izjavi, tokom istrage odlučio pred garažama u Capragu nekoga da ubije. Joso Martinović, čuvar pijace, imao je više sreće jer ga je hitac sa stadiona Metalca u Capragu promašio za dlaku. Sreću su imali i štediše i osoblje Sisačke banke, udaljene pedesetak metara od kuće okrivljenog: upao je naoružan i maskiran tri i po meseca nakon ubistva petrinjske gimnazijalke, i pod pretnjom oružja iznudio oko 160.000 tadašnjih kuna. Sav novac kasnije je nađen skriven u dimnjaku nekadašnje pečenjare na stadionu.

Još kao 12-godišnjak, kako je u vreme njegovih zločina saznao Večernjli provaljivao je u kioske i činio štetu. Pronađene su kod njega kasnije tri beležnice s izrescima iz “Večernjaka” u kojima je bilo reči o zločinima za koje je okrivljen, i uopšte o ubistvima i krivčinim delima koja su počinili maloletnici.

Osuđen je za dvostruko ubistvo na deset godina zatvora, što je najveća kazna koja se mogla izreći maloletniku. Na suđenju nije pokazao kajanje, a sudiji je nakon presude poručio: "Vidimo se u paklu!".

Srđan Mlađan
foto: Printscreen/Youtube

Završio je u kaznionici u Požegi, odakle su ga, zbog dobrog ponašanja, puštali na slobodne vikende. Ali, nakon vikenda u februaru 2002. nije se vratio u zatvor. Pobegao je u Zagreb, opljačkao banku u Zvonimirovoj, a onda na Borongaju ubio policajca Milenka Vranjkovića Kinga i zarobio porodicu Kosović.

Bežeći pred policijskim snagama, tog 18. februara 2002. Mlađan se u haustoru susreo s policajcem Milenkom Vranjkovićem i ubio ga.

Sledeći je Mlađanov potez bio otmica tročlane porodice koju je pet sati držao zatočenom, a potom se, nakon dugih pregovora, ipak predao. Za trostruko ubistvo, pljačku banke i otmicu Mlađan je osuđen na ukupno 27 godina zatvora. Matematički gledano, ta kazna završava 2025. No, hoće li on tada izaći na slobodu, u Ministarstvu pravosuđa i uprave hrvatski novinari nisu dobili konkretan odgovor.

- Podsećamo da je tajnost podataka propisana Zakonom o izvršavanju kazne zatvora, zato Ministarstvo pravosuđa i uprave nije u mogućnosti dostavljati informacije o pojedinačnom zatvoreniku i toku izdržavanja kazne zatvora budući da na iste nije moguće ostvariti pravo na pristup informacijama – kažu u Ministarstvu.

Podsjetimo i da se Mlađan u zatvoru oženio, a njegova je odabranica Elia Molnar s kojom je sudbonosno "da" izrekao 2019. Tada su se navodno prvi put i videli, a njihova je veza započela pismima koje mu je tada 20-godišnja Elia slala u Lepoglavu. Godinu dana nakon venčanja, Elia je uhapšena jer je nožem pretila članovima svoje porodice.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja