ŽELEO DA KUPI KONZOLU PREKO INTERNETA PA USLEDIO HLADAN TUŠ Ostavio svoje podatke, nakon par dana saznao istinu i ostao u NEVERICI
Foto: Shutterstock, Profimedia

još jedna žrtva fišinga

ŽELEO DA KUPI KONZOLU PREKO INTERNETA PA USLEDIO HLADAN TUŠ Ostavio svoje podatke, nakon par dana saznao istinu i ostao u NEVERICI

Hrvatska -

Lakoverni čovek koji je putem interneta pokušao da kupi konzolu za igranje ostao je bez sedam hiljada eura, zbog čega splitska policija ponovo upozorava na kompjuterske prevare i poziva građane na oprez.

Splitska policija je rekla kako je primila još jednu prijavu za krivično delo kompjuterske prevare u kojoj je muškarac preko internet oglasa pronašao oglas za kupovinu konzole za igru, kontaktirao "prodavca", a zatim dobio poruku sa linkom i, prateći dalja uputstva, uneo svoje lične i bankovne podatke.

Naknadno su ga zaposleni u banci obavestili da je neko pokušao da podigne brzi kredit na njegovo ime i da mu je sa računa u više navrata podignuto više od sedam hiljada evra, navodi policija.

"Fišing"

"Među evidentiranim krivičnim delima kompjuterske prevare u prošloj godini najviše je bilo fišing prevara. Prevaranti kontaktiraju žrtvu u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa i dogovaraju kupovinu i isporuku predmeta na prodaju. Uspostavljaju kontakt sa žrtvom putem popularne aplikacije za mobilnu komunikaciju i porukama šalju link na veb stranicu koja je verna kopija jedne od poznatih dostavnih službi u Hrvatskoj“, rekao je Jerko Kurevija iz splitske policije.

Prevaranti upućuju svoju žrtvu da unese tražene podatke na sajt, navodno radi uplate na svoj račun i isporuke paketa.

Krajnji cilj prevaranta je da prikupe podatke o bankovnoj kartici žrtve, koji su potrebni za plaćanje sa računa prodavca. To je broj kartice i CVV broj (drugo ime je CVC, trocifreni kod na poleđini kartice) koje se od žrtve traži da unese na falsifikovanu veb stranicu putem linka koji je poslao počinilac.

Čim žrtva uđe u njih, oni postaju vidljivi nasilniku, koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili onlajn platni servis) kako bi prisvojio njen novac. To se najčešće radi kupovinom kriptovaluta ili prebacivanjem novca na drugi bankovni račun, koji je najčešće u inostranstvu, upozorila je policija.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:08

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA IMA KVALITETNOG I OBRAZOVANOG SADRŽAJA! Sagovornici Kurir TV: Suzbijanje sajber kriminala ima OVAJ problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track