BIVŠI PREMIJER HRVATSKE NAPREDOVAO U ZATVORU: Ivo Sanader postao šef zatvorske biblioteke
Foto: Profimedia / HRVOJE POLAN / AFP

BIVŠI PREMIJER HRVATSKE NAPREDOVAO U ZATVORU: Ivo Sanader postao šef zatvorske biblioteke

Hrvatska -

Ivo Sanader, bivši predsednik Vlade Hrvatske, postao je šef zatvorske biblioteke u zatvoru Lipovica.

Nije zaposlen, već i dalje zatvorenik, ali je zadužen za kulturno uzdizanje zatvorenika. Sanader je iz Remetinca prebačen u Lipovicu i sada se njegova odbrana nada da je to prvi korak ka slobodi.

Zbog uzornog ponašanja, ali i narušenog zdravlja, bivši premijer Ivo Sanader više se ne nalazi u Remetincu.

„Gospodin Sanader se već par meseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sistem, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uslovima nego što je bio prethodno“, objasnio je njegov advokat Čedo Prodanović.

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u proseku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju deli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku pomoć – lekara i dve sestre – i brojne druge pogodnosti.

Ivo Sanader, 22 okt 2018
foto: AP/Darko Bandić

„To je u suštini zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šetaju po tom kompleksu, popiju kafu, prime posete. To je neki zatvor po meri čoveka“, rekao je Prodanović.

Zatvorenici sami kuvaju pod nadzorom stručnog učitelja. Zatvor ima teretanu, ali i biblioteku, za koju je, saznaje Dnevnik Nove TV, odnedavno zadužen upravo Sanader.

„Ja sam bio kod njega jednom. Tad još to nije radio, ali očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika“, napomenuo je Prodanović te dodao da nikada nije klonuo duhom, iako je iza rešetaka proveo gotovo deceniju.

„On je čvrst, on je izdržavao puno teže uslove, tako da tek sada nema problema. Naravno da prati politiku, ali nismo se bavili previše s politikom“, ispričao je.

Objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina. Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravosnažno oslobođen.

Kurir.rs/Nova/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja