"ČITAJTE MALA SLOVA!" Austrijanac hteo da rezerviše hotel u Hrvatskoj, pa odustao - OTKRIO SKRIVENU KLAUZULU
Foto: Shutterstock

"ČITAJTE MALA SLOVA!" Austrijanac hteo da rezerviše hotel u Hrvatskoj, pa odustao - OTKRIO SKRIVENU KLAUZULU

Hrvatska -

Austrijanac Martin D. koji je da rezerviše hotel na hrvatskoj obali za početak septembra, upozorio je sugrađane da čitaju “sitna slova” na stranicama za rezervacije jer ih odmor može doći skuplje od planiranog.

naime, Martin D. iz Salcburga upozorio je na hotelsku rezervaciju koja je imala “skrivenu klauzulu”. On je želeo da rezerviše smeštaj u hotelu koji je u vlasništvu jedne od vodećih austrijskih turističkih kompanija u Hrvatskoj.

Tada je uočio kako sitnim slovima piše da hotel zadržava pravo promene cene nakon ranije sklopljenog ugovora o rezervaciji ako dođe do promene kumulativnog indeksa mesečne stope inflacije veće od 110 odsto u odnosu na septembar 2022. godine, prema Eurostatu.

– Klauzula se pojavljuje samo kada kliknete na mali, bledo sivi pozivni znak. Uveren sam da mnogi ljudi neće otkriti sitna slova tokom procesa rezervacije, upozorio je Martin D.

Prema onome što piše na stranici turističke kompanije, korekcija cene moguća je do mesec dana pre datuma dolaska, o čemu će gost biti obavešten na odgovarajući način. Kako piše Heute, reč je o cenama koje su zaista dopuštene prema hrvatskom zakonu i koje je firma takođe potvrdila Austriji.

Gost može da odbije novu cenu u roku od osam dana, iako se ugovor smatra raskinutim i već uplaćeni iznos će biti vraćen.

– Gost se mora pravovremeno odjaviti. Budući da ovaj hotel možete besplatno otkazati do četiri dana pre dolaska uz odabranu opciju “standardna cena”, to ne bi trebalo da bude problem, napominje bečki advokat Erik Hajnke.

To bi međutim značilo da je turista ostao bez godišnjeg odmora u željenom smeštaju.

Martin D. taj rizik nije želeo da preuzme pa se odlučio za drugi lanac hotela bez takve klauzule.

– Važno je čitati sitna slova prilikom rezervacije hotela u Hrvatskoj, zaključio je Martin D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track