NEKADA ODMARALIŠTE ELITE JNA, DANAS "NAPUŠTEN GRAD": Poznati jutjuber došao u hrvatsko odmaralište, pa ostao ŠOKIRAN (VIDEO)
Foto: Shutterstock

NEKADA ODMARALIŠTE ELITE JNA, DANAS "NAPUŠTEN GRAD": Poznati jutjuber došao u hrvatsko odmaralište, pa ostao ŠOKIRAN (VIDEO)

Hrvatska -

U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno oficirima JNA i njihovim porodicama, kao i državnim funkcionerima bivše Jugoslavije.

Gradi se impresivan hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA sa neverovatnim pogledom na more i okolinu.

Otkako je Džejms Donaldson , poznatiji po nadimku MrBeast, na svom Jutjub kanalu objavio video pod nazivom „Preživeo sam 7 dana u napuštenom gradu“, priča se o Kuparima.

Kupari, Hrvatska
foto: Shutterstock

Ovo nekadašnje odmaralište vojne elite Jugoslovenske narodne armije u opštini Župa Dubrovnik, gde je danas najpoznatiji jutjuber snimao sa svojim prijateljima, nije napušteno – samo tako izgleda u zimskim mesecima.

U Kuparima prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 950 stanovnika. U letnjim mesecima, međutim, mesto oživi, a mnogi ljudi dolaze da se kupaju na prelepoj peščano-šljunkovitoj plaži u zalivu koji oduzima dah.

Bivša ciglana u Kuparima

Kupari se nalaze na padini brda u uvali Župskog zaliva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, desetak kilometara od centra Dubrovnika.

Naselje je dobilo ime po latinskom nazivu za zidare - cuparii. Proizvodnja cigle i crepa (kupa) na ovim prostorima datira još iz ranog srednjeg veka, a jedno vreme Kupari su se zvali i Kriepi.

Kupari, Hrvatska
foto: Shutterstock

Proizvodnja opeke i crepa je decenijama jačala i razvijala se, a njen značaj je posebno došao do izražaja nakon Velikog zemljotresa 1667. godine, kada je trebalo popravljati i obnavljati mnoge porušene stvari u Dubrovniku i okolini.

Početkom 20. veka Kupari su počeli da se pretvaraju u odličnu destinaciju za letnji i zimski turizam.

Prepoznajući njegov potencijal, preduzetnici iz Čehoslovačke podigli su prvi hotel 1920. godine, nakon čega je usledilo uređenje plaža, parkova i šetališta, izgradnja sportskih terena i objekata za odmor i rekreaciju.

Napušteni i uništeni hoteli

U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno oficirima JNA i njihovim porodicama, kao i državnim funkcionerima bivše Jugoslavije. Gradi se impresivan hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA sa neverovatnim pogledom na more i okolinu.

Kupari, Hrvatska
foto: Shutterstock

Čak je i jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito ovde imao vilu u kojoj je ugostio brojne svetske državnike i uglednike.

Na vrhuncu popularnosti, hoteli Mladost, Grand, Goričina1 i Goričina2, Pelegrin, Kupari i Galeb u uvali Kupari mogli su da prime oko 2.000 gostiju. Tokom Domovinskog rata doživeli su ogromna razaranja – uništavani su, pljačkani i uništavani.

Zbog nerešenih imovinskih prava napušteni su više od dve decenije.

(Kurir.rs/Punkufer.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja