HRVATICA CRVENELA U ŠVEDSKOJ: Otišla u restoran, platila karticom, a na ekranu se odmah pojavila ŠOKANTNA PORUKA
Foto: Shutterstock

neverica

HRVATICA CRVENELA U ŠVEDSKOJ: Otišla u restoran, platila karticom, a na ekranu se odmah pojavila ŠOKANTNA PORUKA

Hrvatska -

Otkako je Rajaner uveo jeftine letove za Malme i Geteborg sve više hrvatskih građana odlučuje da provede vikend u Švedskoj.

Skandinavska zemlja poznata je po prelepoj prirodi i arhitekturi, ali i po izuzetno visokim cenama. Mnogi Hrvati su šokirani kad shvate da u Švedskoj moraju da plate neke stvari koje su u Hrvatskoj tradicionalno besplatne.

Tako je Hrvatica koja je nedavno boravila u Geteborgu bila neprijatno iznenađena kada je shvatila da u tržnim centrima ne može besplatno da ode do toaleta, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, već mora da zavuče duboko u džep.

- Prvo mi to nije smetalo, međutim, posle nekoliko dana mi je došlo. Za jedan odlazak u toalet traže evro ili dva. Bili smo na putu četiri dana, hodali smo po gradu od jutra do mraka, a na kraju smo samo za toalet platili za nas dvoje više od 30 evra - kaže devojka.

To nije jedino što je mladu Hrvaticu negativno iznenadilo. Otišla je u restoran sa svojim mužem i na kraju je bila primorana da plati napojnicu iako usluga nije bila baš najbolja.

- Na kraju obroka došla je konobarica i pitala da li želimo da platimo gotovinom ili karticom. Кada smo objasnili da želimo da platimo karticom donela je aparat do našeg stola. Nakon što smo skenirali karticu, na ekranu se pojavio tekst "koliko želite da date napojnicu" i izbor je bio 10, 15 ili 20 posto. Кasnije smo shvatili da postoji opcija da ne platimo, ali smo tada bili previše zbunjeni pa smo pritisnuli 15 posto jer bilo nam je previše neugodno da platimo manje - rekla je turista iz Hrvatske.

Кaže da joj ne bi smetalo da se mogla unapred pripremiti za dodatne troškove, ali su je ovako zatekli dodatni računi.

- Bili smo na strogom budžetu tako da nam je svaki evro bio važan. Da smo imali više novca, verovatno ne bih ni primetila ove sitnice, ali ovako smo svaki dan računali koliko nam je novca ostalo za toalet. Izbegavali smo i restorane sa konobarima jer nismo hteli da damo veliku napojnicu - otkrila je Zagrepčanka.

Rajaner leti za Geteborg tri puta nedeljno i povratne karte koštaju manje od 50 evra. Smeštaj je moguće pronaći za manje od 100 evra.

- Ostali smo na ostrvu Brano i tamo smo plaćali nešto više od 60 evra noćenje u kući sa spavaćom sobom, kuhinjom, dnevnim boravkom i kupatilom. Sve je bilo u redu, kuća je bila savršeno čista, sve je radilo dobro, sem što je krevet je bio 120 cm od poda i skroz uza zid tako da nam je bilo komplikovano da se spuštamo i dižemo noću. Gazdarica nas je zamolila da sve očistimo pre nego što odemo kući. Ne bismo imali ništa protiv da nismo doplatili čišćenje što je jasno stajalo na računu - navodi devojka.

Navodi da je poslednje veče provela čisteći kuću.

- Umesto da uživamo u odmoru, poslednje veče smo proveli usisavujući i čisteći kuhinju, da bismo ujutru morali da promenimo posteljinu pre polaska na trajekt jer nismo želeli da dobijemo negativnu recenziju. U suštini je bilo lepo putovanje, ali ove tri stvari su me stvarno pritisnule - zaključuje Devojka.

(Kurir.rs/Dnevno/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track