"MASKE SU PALE, MILANOVIĆ NASTAVLJA CIRKUS" Plenković oštro odgovorio predsedniku Hrvatske, pomenuo i ZAGRLJAJ RUSIJE
Foto: EPA/Julien Warnand, Beta/Slavko Vukadin

"MASKE SU PALE, MILANOVIĆ NASTAVLJA CIRKUS" Plenković oštro odgovorio predsedniku Hrvatske, pomenuo i ZAGRLJAJ RUSIJE

Hrvatska -

Predsednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas u Osijeku da današnji potez predsednika Zorana Milanovića da se kandiduje za premijera pokazuje da su maske konačno pale i da će mu HDZ pokazati da će SDP po treći put izgubiti.

Plenković je na svečanosti povodom obilježavanja 34. godišnjice HDZ-a Osječko-baranjske županije naglasio da je datum koji je predsednik Milanović izabrao za parlamentarne izbore, 17. april, ujedno i Svjetski dan cirkusa.

- Važno je i pri izboru da se zna šta će se raditi. Da malo pojačamo cirkusku atmosferu, dok smo se vozili prema Osijeku, čuli smo da je Milanović odlučio da sa SDP-om izađe na izbore kao nezavisni, ali ipak zadrži svoju poziciju pa šta će biti - dodao je Plenković.

"Maske su pale"

- Mislim da je ovo odlično, konačno su maske pale - ironično je rekao on i dodao: "Nema više sumnje da je predsednik neko ko je malo van politike i brine o zajedničkom i skladnom funkcionisanju institucija."

- Do danas smo imali skrivenog lidera opozicije, a sada imamo malo proračunatog predsednika i malog kandidata koji misli da neće izgubiti kao što je izgubio 2016. godine, a mi ćemo mu pokazati da će on i SDP izgubiti, treći put - rekao je Plenković na skupu HDZ-a u Osijeku.

On je ocenio da, politički gledano, postoje samo tri jasne poruke "koje se vide iz ovog paničnog poteza":

- Prvo, da je opozicija slaba, da je SDP slab, nikad slabiji, čak ni prema anketama koje su im išle u prilog, a u lošem su položaju i znaju da nemaju šanse protiv HDZ-a."

Drugi je, nastavio je Plenković, očito DORH.

- Ne može biti ništa drugo osim straha. Ovakvu vrstu paničnog poteza radi samo neko ko je u velikom strahu i s vremena na vreme čini ovakve poteze. On je odgovoran, imamo dodatnu motivaciju za pobedu - rekao je on.

"Baš kada se održavaju izbori u Rusiji"

Kao treća poruka, za koju se nada da nije presudna, dolazi s obzirom na sve što se dešava sa demokratskim procesima širom Evrope.

- Upravo kada se održavaju izbori u Rusiji, nije li ovo možda pokušaj da se Hrvatska izvuče iz zapadne zajednice, EU, NATO-a, partnerstva sa SAD, da je vrati ili pošalje u zagrljaj Rusiji? ovo je uticaj na demokratske procese u Hrvatskoj - pitao se Plenković.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track