MILANOVIĆ NAJAVIO DA ĆE SE KANDIDOVATI ZA PREMIJERA! Analitičar Rimac poručio: "Predsednik Hrvatske može i da izađe iz kampanje"
Foto: Youtube/Hrvatska radiotelevizija

MILANOVIĆ NAJAVIO DA ĆE SE KANDIDOVATI ZA PREMIJERA! Analitičar Rimac poručio: "Predsednik Hrvatske može i da izađe iz kampanje"

Hrvatska -

Ustavni sud Hrvatske odlučiće danas ima li predsednik hrvatske države Zoran Milanović prava da uđe u izbornu trku i bude kandidat opozicije za premijera, a analitičar i profesor Ivan Rimac kaže da je samom najavom Milanović postigao efekat i da već sada može izaći iz kampanje.

Rimac smatra da će odluka Ustavnog suda vrlo malo uticati na predstojeće izbore.

"Što se tiče političkog rivalstva, činjenica je da i premijer iz svoje pozicije vodi kampanju i ne samo da vodi kampanju, već je i upitno s čijim sredstvima. On nastupa na svojim stranačkim skupovima, a isto tako obavlja poslove premijera", kaže Rimac.

Kao činjenicu ističe da je očekivano da predsednik bude neutralan i da je arbitar situacije, ali premijer je takođe premijer svih građana Hrvatske i on sa te pozicije ne bi trebalo da vodi kampanju.

Rimac naglašava da pravna država funkcioniše tako da se odlučuje po slovu zakona. Kako kaže, ovde imamo nezgodnu situaciju za Ustavni sud da on mora naći način kako da reguliše stvari iako one nisu jasno definisane.

Smatra da će ova kampanja biti drugačija od pređašnjih i da će mobilizovati građane da izađu na izbore.

"Vrlo su jasne opcije. Biće jasno da glas koji će građani dati biti važan u odlučivanju ko će obavljati koju dužnost", rekao je Rimac gostujući na HRT-u.

(Kurir.rs/Politika/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track