PARIO PSE I VUKOVE, TRENIRAO IH ZA BORBE! Jezivi detalji hapšenja psihijatra u Splitu, policija zatekla ZASTRAŠUJUĆE SCENE
Foto: Shutterstock

PARIO PSE I VUKOVE, TRENIRAO IH ZA BORBE! Jezivi detalji hapšenja psihijatra u Splitu, policija zatekla ZASTRAŠUJUĆE SCENE

Hrvatska -

Splitska policija uhapsila je 64-godišnjeg muškarca za kog je utvrđeno da je počinio krivična dela ubijanja ili mučenja životinja, objavila je danas hrvatska policija.

Obavljenim uviđajem, veterinarska inspekcija je utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, 61 odrasli pas, šest štenaca i dva vuka, pa je u toku postupak zbrinjavanja pronađenih životinja i dalje preduzimanje mera u skladu sa zakonskim propisima, saopštila je policija.

Ilegalno posedovao dva vuka

Policija je navela da osnovano sumnja da je 64-godišnjak u Splitu ilegalno posedovao dva vuka, mužjaka i ženku, koji su strogo zaštićena vrsta.

Životinje su se nalazile na Putu Orišca u Stobreču. Uhapšeni je psihijatar iz Splita.

Na mestu događaja su policija, inspekcija i Komunalna policija grada Splita. Stigli su i članovi udruženja za zaštitu životinja iz Splitsko-dalmatinske i susednih županija koje preuzimaju životinje.

Iza zida koji skriva uslove u kojima je 64-godišnjak držao pse i vukove odjekuje lavež onih za koje još nije osiguran privremeni smeštaj.

"Ne smemo ništa da vam kažemo"

- Ne smemo ništa da vam kažemo. Jedva čekamo kad ćemo moći da progovorimo o zatečenim uslovima - u prolazu su reporterima Dalmatinskog portala komentarisale dve članice udruženja koje će preuzeti brigu o šest štenaca.

Vukove držao radi parenja sa psima

Sumnja se da je vukove držao radi parenja sa psima kako bi se pojačale njihove borbene sposobnosti. Psi su bili na kratkom lancu, vukovi u kavezima.

Prema dobijenim fotografijama, videu i dojavama građana, reč je o uzgoju pasa za učestvovanje u borbama. Prevladavaju psi u tipu snažnih rasa staford i bul terijeri, koje se koriste za borbe. Uočena je i u strašnom stanju ženka kangala koja grize svoju nogu, bez veterinarske pomoći, a deo pasa jako je uplašen.

Prostor u kojem se nalaze u samom središtu grada ograđen je visokim zidom koji onemogućava prolaznicima pogled na površinu zaraslu u rastinje sa improvizovanim kućicama.

Psi prisiljeni da leže na betonu ili kamenju

- Psi su vezani svaki za svoj kratki lanac i prisiljeni su da leže na zemlji, betonu ili kamenju. Jasno je da se ovi psi ne drže kao kućni ljubimci, već je reč o tipičnoj slici uzgoja za borbe. Šokantno je da dosad niko nije reagovao - rekli su iz udruženja "Prijatelja životinja".

Kako su objasnili iz udruženja, pojedinac koji ima više od 60 pasa, nema registrovanu uzgajivačnicu za životinje, kao i da veliki broj pasa nije označen mikročipom.

"Nijedan pas nikada nije pušten s lanca"

- Nijedan nije nikada pušten s lanca s obzirom na to da ih građani Splita nisu viđali u šetnji gradom, krši niz odredaba Zakona o zaštiti životinja, Pravilnika o opasnim psima i drugih podzakonskih akata - kažu iz udruženja.

Za sve koji su uključeni u uzgoj i organizovanje borbi pasa traže maksimalnu zatvorsku kaznu, trajno oduzimanje svih životinja i zabranu držanja i nabavljanja nove životinje. Izmenama i dopunama Krivičnog zakona, koje stupaju na snagu za nekoliko dana, za krivično delo ubijanja ili mučenja životinja iz koristoljublja propisana je kazna zatvora do tri godine i oduzimanje životinja.

Osumnjičenom preti zatvor

Počiniocu se može izreći i sigurnosna mera zabrane držanja i nabavljanja životinja u trajanju od jedne do pet godina, odnosno od jedne do pet godina duže od izrečene kazne zatvora.

(Kurir.rs/Index/Dalmatinski portal/Blic/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:11

Čopor pasa napada ljude u Nišu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja