OVAKO IZGLEDA NAJSTROŽI ZATVOR U HRVATSKOJ: U njemu su robijali Tito i Moša Pijade, a evo KAKO PROVODE VREME najgore ubice (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

zabeležene aktivnosti zatvorenika

OVAKO IZGLEDA NAJSTROŽI ZATVOR U HRVATSKOJ: U njemu su robijali Tito i Moša Pijade, a evo KAKO PROVODE VREME najgore ubice (VIDEO)

Hrvatska -

Zatvor u Lepoglavi, smešten je u nekadašnjem samostanu, najpoznatiji je i najveći zatvor u Hrvatskoj. Možda nije poznat kao Alkatraz, ali znanje o njemu se nije zaustavilo na granicama Hrvatske. Dokazuje to i britanska serija "U najstrožim zatvorima na svetu".

"Danas mi je 33. rođendan. Trebalo bi da budem srećan, ali sam zapravo tužan jer nisam sa svojom porodicom" rekao je Dejan, jedan od zatvorenika u Lepoglavi.

"Bio sam zavisnik od kockanja, kada sam počinio zločin zbog kog izdržavam zatvorsku kaznu imao sam 21 godinu" dodao je.

Navedeni sagovornik Dejan izdržava zatvorsku kaznu zbog ubistva svog rođaka od kojeg je prethodno pozajmio novac. Kako mu zbog velikih gubitaka na kocki nije mogao vratiti dug doneo je odluku zbog koje se kaje do danas, rođaku je presudio nožem.

Zatvorska populacija u Lepoglavi varira: od sitnih kriminalaca i dilera droge do serijskih ubica. Zatvor je danas pod nadzorom kamera, ali sigurnost ponajprije zavisi od dobro opremljenih čuvara.

Zatvorenicima se nagrađuje dobro ponašanje, mogu se slobodno kretati u krilu zatvorske zgrade gde im se nalazi ćelija. Neki imaju i televizor u ćeliji. Naravno, to se odnosi na one zatvorenike koji poštuju zatvorska pravila. Oni koji ih krše bivaju kažnjeni tako što završe u samici. Nije potrebno naglašavati da oni koji tamo završe ne mogu da rade i time gube priliku da zarade novac.

U epizodi o lepoglavskom zatvoru je prikazana i jedna zatvorska samica u kojoj se, kako kaže jedan čuvar – sve može dogoditi osim ljubavnog spoja.

"Pokušavaju da manipulišu čuvarima ili da sami sebima naude kako bi izašli iz samice" rekao je jedan od čuvara.

Zatvorenicima se nude razne prilike za rad kako bi što uspešnije resocijalizovali. Moguća su zanimanja poput zavarivača, stolara ili kuvara. Naravno, rad se obavlja pod nadzorom zatvorskih čuvara. Najbolje plaćen posao koji im se nudi je posao kuvara. Verojatno je to uslovljeno uverenjem zatvorske uprave da pun stomak sprečava pobunu u zatvoru. Ali, kao mera opreza, zatvorenici mogu jesti samo kašikom. Noževi i viljuške im nisu na raspolaganju.

Nekima je trening način da iskoriste slobodno vreme dok služe zatvorsku kaznu. Dvojica zatvorenika su, dok su vežbali na spravama na otvorenom, veselo prepričavali istoriju svojih kriminalnih karijera.

"On je optužen za sedam, a ja za četiri kriminalna dela" rekao je, uz određenu dozu zavisti, nabildovani zatvorenik.

"Vežbamo da vreme brže prođe" dodao je.

Kao iznenađenje je poslužila činjenica da su mnogi od zatvorenika religiozni. Tako je jedan od zatvorenika rekao da ne propušta nedeljnu misu.

"Bog prašta! Zato smo svaku nedelju u crkvi" naveo je.

S druge strane zatvorski čuvari imaju brige koje nisu identične s onima koje čuvaju.

"Moja porodica nije najsrećnija što radim u zatvoru, ali navikli su se"zaključio je jedan od zatvorskih čuvara.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:00

ZATVOR SA BRUTALNIM USLOVIMA U KOJEM SU HRVATSKI HULIGANI! Olivera Ćirković otkrila: To je logor, 23 sata u ćeliji bez prozora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track