UČENICI SNIMILI FASCINANTNO BIĆE KOJE SVET NIJE VIDEO! Neverovatan SNIMAK kruži internetom: "Možda smo jedini..." (VIDEO)
Foto: Printscreen

jedinstveno iz splita

UČENICI SNIMILI FASCINANTNO BIĆE KOJE SVET NIJE VIDEO! Neverovatan SNIMAK kruži internetom: "Možda smo jedini..." (VIDEO)

Hrvatska -

Pomorska škola Split i učenička ekološka grupa "Zdravo more" napravili su jedinstveni snimak sa morskog dna koja prikazuje kuku, drugog naziva baba, u okretu! Reč je o slabije poznatoj vrsti raka kojeg je u Sredozemlju sve manje.

"Pretražujući internet, došli smo do jednog zaključka. Naš snimak možda je do sada jedini koji beležii trenutak okreta raka kuke s leđa na noge. Za razliku od drugih rakova, kuka je javnosti slabije poznata. Kod nas ga još zovu rak baba. Na žalost, sve ga je manje u Sredozemlju.

Tokom snimanja iznenadilo nas je ponašanje kuke čiji je gotovo pravougaoni oklop masivan i spljošten i to pre samog okreta. Naime, duže vremena se pravio da je mrtav, a u takvom stanju može biti i do pola sata. Nama je kuka zanimljiva jer, među rakovima, ima najsnažnije noge" napisali su u opisu objave na svom Instagram profilu pa su poručili da će ovu tvrdnju uskoro i dokazati.

Pojasnili su da se kuke kreću sporo, ali mogu brzo da pobegnu povlačeći repove i plivajući unazad. Žive na stenovitom dnu, u stenama, kamenim procepima, na peskovitim terenima i u slojevima morske trave, ali radi lakšeg kretanja preferiraju tvrđu podlogu od tri do 100 metara dubine.

Hrane se mekušcima, bodljokošcima, detritusom itd. Jestivi su, ali i preterano iskorišćeni. Kuka može da naraste do 45 centimetara i da teži maksimalno dva kilograma. Ovaj rak nema razvijena kliješta, a prepoznatljiv je po plavo-ljubičastoj boji na rubovima nogu i obrubu "štita" te je smeđecrvenkasta boje.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:58

AKCIJA POŠUMLJAVANJA NA NOVOM NEOGRADU: Učenici OŠ Ljuba Nenadović zajedno sa Pokretom gorana Srbije posadili 150 sadnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track