ZAŠTO MILANOVIĆ I DALJE ĆUTI? Našao se u BIZARNOJ SITUACIJI, evo šta čeka: "Siguran sam da pregovara, ali NE SME NIŠTA DA KAŽE"
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

ZAŠTO MILANOVIĆ I DALJE ĆUTI? Našao se u BIZARNOJ SITUACIJI, evo šta čeka: "Siguran sam da pregovara, ali NE SME NIŠTA DA KAŽE"

Hrvatska -

Dramatična izborna noć je iza Hrvatske. HDZ je osvojio 61 mandat, a Rijeke Pravde okupljene oko SDP-a 42 mandata. Domovinski pokret je treći sa 14 osvojenih mandata, Most ima 11, a Možemo! 10 mandata.

IDS i Nezavisna platforma Sever osvojili su po dva mandata, a koalicija Fokus-Republika jedan i sada tek počinje prava neizvesnost. Pregovori za većinu, po svemu sudeći, biće napeti...

I premijer Andrej Plenković i šef SDP-a Peđa Grbin već su najavili da danas počinju konsultacije sa potencijalnim partnerima.

Posle proglašenja izbornih rezultata, na potezu je predsednik Zoran Milanović. Do sada se nije oglašavao. On je već ranije rekao da će dati mandat onome ko mu donese 76 potpisa.

Svi se pitaju zašto Milanović ne odgovara, zašto ćuti. Milanović verovatno čeka zvanične rezultate izbora da bi se oglasio.

Podsetimo, predsednik države saziva prvu konstitutivnu sednicu Sabora, a mandat za formiranje Vlade poverava osobi koja uživa poverenje većine svih zastupnika Hrvatskog sabora. Za formiranje Vlade potrebno je imati većinu. Prva sednica održava se najkasnije 20 dana od dana održavanja izbora.

- Predsednik sasvim sigurno čeka zvanične rezultate izbora pre nego što bilo šta proglasi, a u pozadini se vrlo verovatno konsultuje sa potencijalnim partnerima. Videli smo da je Peđa Grbin već sinoć najavio da je njihov kandidat za mandatara, onaj kog ne smeju da imenuju, krene u okupljanje većine, siguran sam da Zoran Milanović već vodi te razgovore u kojoj je i predsednik ustavni garant stabilnosti u ovom izbornom procesu. On je i postizborni akter, u smislu aktivnog učešća i pokušaja da se dogovori nova većina - rekao je politički komentator Mate Mijić.

- Ovde će Zoran Milanović morati da nađe način da pomiri ove dve uloge, a moguće je da će se Ustavni sud ponovo izjašnjavati o ovom pitanju, zapravo mislim da je izvesno da će se izjasniti - zaključio je Mijić.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Danas.hr/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

05:14

MILORAD PUPOVAC ZA KURIR TELEVIZIJU: Domovinski pokret je osvojio 14 mandata na antisrpskoj politici! SADA SVE ZAVISI OD HDZ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track