NEVEROVATNO OTKRIĆE U JADRANSKOM MORU: Hrvatski naučnici zaronili i otkrili misteriju staru 7.000 godina, evo o čemu je reč (FOTO)
Korčula, Foto: Printscreen/YouTube

NEVEROVATNO OTKRIĆE U JADRANSKOM MORU: Hrvatski naučnici zaronili i otkrili misteriju staru 7.000 godina, evo o čemu je reč (FOTO)

Hrvatska -

​Naučnici su nedavno otkrili deo istorije koji je ležao skriven pod morem, otkrivši drevnu kamenu ulicu staru 7000 godina.

Arheolozi su bili zapanjeni kada su ronioci otkrili ulicu zatrpanu slojevima morskog mulja. Drevnu strukturu prvi je uočio arheolog Igor Borzić sa Univerziteta u Zadru, primetivši "čudne formacije" na dubini od gotovo pet metara u zalivu Gradina, blizu obale Hrvatske.

Potopljena ulica nekada je povezivala ostrvo Korčulu s umetnim, praistorijskim naseljem koje je pripadalo pomorskoj kulturi poznatoj kao Hvar. Univerzitet je objavio snimak otkrića, prikazujući prolaz širok oko četiri metra, izgrađen od naslaganog kamenja, prenosi "Indy100".

Moguće da je izgrađeno 4.900 godina pre Hrista

Arheolozi vjeruju da su ljudi hodali ovom ulicom pre gotovo 7000 godina, a radiokarbonsko datiranje drva u blizini mesta sugeriše da je naselje moglo biti izgrađeno oko 4900. godine pre Hrista.

"U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na ostrvu Korčuli arheolozi su pronašli ostatke koji su ih iznenadili", objavio je Univerzitet u Zadru na Fejsbuku.

Naime, ispod naslaga morskog mulja otkrili su put koji je povezivao potonulo praistorijsko naselje hvarske kulture s obalom ostrva Korčule.

Borzić i njegov tim takođe su otkrili još jedno gotovo identično naselje na drugoj strani ostrva Korčule. Na lokalitetu koji se nalazi na dubini od 4-5 metara pronađeni su neolitski artefakti, uključujući kamenu sekiru, kremene oštrice i ulomke žrtvenika.

Istraživači su oduševljeni otkrićem i dok nastavljaju istraživati prošlost, s nestrpljenjem očekuju nova otkrića, prenosi "Klik".

(Kurir.rs/ ATVBL/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track