UBICA IVA PUKANIĆA DOBIO SPOR PROTIV HRVATSKE U STRAZBURU: Povređena su mu prava zbog neodgovarajućih uslova u istražnom zatvoru
Ivo Pukanić, Foto: Profimedia

UBICA IVA PUKANIĆA DOBIO SPOR PROTIV HRVATSKE U STRAZBURU: Povređena su mu prava zbog neodgovarajućih uslova u istražnom zatvoru

Hrvatska -

Evropski sud je primetio da se prema Zakonu o krivičnom postupku dopisivanje između optuženog i njegovog advokata ne sme nadzirati, osim ako sudija ne odluči drugačije i samo u vezi s određenim krivičnim delima

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povredila prava Amira Mafalanija, jednog od osuđenih za atentat na novinare Iva Pukanića i Nika Franića, zbog nezakonitog praćenja njegovog dopisivanja s advokatom, javlja Index.hr.

U istoj presudi sud u Strasbourgu zaključio je da je neosnovan deo prigovora u kem se pozivao na povrede odredbi Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koje garantuju zabranu nečovečnog postupanja.

Mafalani je prigovorio zbog neodgovarajućih uslova u istražnom zatvoru i preterano strogog posebnog zatvorskog režima poput socijalne izolacije, potpunog ograničenja korišćenja televizije i štampe, te stavljanja lisica na ruke i noge tokom sudskih rasprava.

Evropski sud je primetio da je Mafalaniju određen istražni zatvor zbog sumnje da je učestvovao u zločinačkoj organizaciji koja je izvršila atentat na dvojicu novinara u centru Zagreba, a u zatvoru je određeno da se, s obzirom na specifičnost i način izvršenja krivičnog dela, primene posebne mjere nadzora i bezbednosti, izvestila je kancelarije hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Takav režim, zaključio je sud u Strazburu, bio je opravdan, između ostalog, jer je zločin za koji je Mafalani bio optužen imao obeležja terorističkog akta.

Ivo Pukanić
Ivo Pukanić

Bezbednosne mere srazmerne riziku

Iako mu nije bilo dozvoljeno da gleda televiziju, sluša radio ili čita novine tokom 11 meseci koje je proveo sam u ćeliji bez prava na komuniciranje s drugim zatvorenicima zbog vlastite bezbednosti i uticaja na istragu, ipak su mu bile dozvoljene svakodnevne jednočasovne šetnje na otvorenom i posete porodice i advokata, što je on redovno i koristio.

Evropski sud je zaključio i da to razdoblje nije bilo prekomerno ni toliko ozbiljno da bi dovelo do potpune izolacije.

Vezano za prigovor neodgovarajuće medicinske nege zbog povreda nosa, ramena i šake tokom hapšenja, ESLJP je na osnovu medicinske dokumentacije primetio da su ga pregledali lekari u brojnim prilikama, dijagnostikovali mu povrede i lečili njegova stanja prema potrebi. Istovremeno, prigovor da njegove povrede nisu bile sanirane Mafalani, kako se navodi u presudi, ničim nije potkrepio.

U odnosu na posebne bezbednosne mere vezivanja ruku i nogu tokom transporta do zgrade suda i sudskih rasprava, ESLJP je utvrdio da one nisu bile nerazmerne bezbednosnom riziku.

Pismo sa pečatom suda i nepoznatim parafom

Ali, prigovor praćenja dopisivanja s advokazom, ESLJP je ocenio osnovanim jer im je Mafalani dostavio pismo advokata koje je sadržavalo pečat Županijskog suda u Zagrebu i paraf nepoznate osobe, iz čega je jasno da je bilo otvoreno.

Evropski sud je primetio da se prema Zakonu o krivičnom postupku dopisivanje između optuženog i njegovog advokata ne sme nadzirati, osim ako sudija ne odluči drugačije i samo u vezi s određenim krivičnim delima.

Konačnom presudom Mafalaniju, koji zbog ubistva novinara i izdavača nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića služi 16-godišnju zatvorsku kaznu, sud u Strazburu dosudio je naknade od 2.000 evra na ime nematerijalne štete i 2.850 eura za troškove postupka.

Mafalani je zbog kršenja ljudskih prava već dobio sporove u Strazburu, ali i pred hrvatskim Ustavnim sudom koji mu je nedavno usvojio tužbu zbog povrede prava prilikom hapšenja.

Kurir.rs/Telegraf/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:30

UBICA IZ MLADENOVCA NIKAD NIJE ODGOVARAO ZA RANIJA DELA: Radulović o motivima izvršioca masakra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track