"TRENUTNO NE RAZMIŠLJAMO O TOME": Oglasio se Plenković o priznavanja Palestine
Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

hrvatska

"TRENUTNO NE RAZMIŠLJAMO O TOME": Oglasio se Plenković o priznavanja Palestine

Hrvatska -

"Hrvatska trenutno ne razmišlja o priznavanju Palestine", rekao je danas premijer Andrej Plenković, nakon što su Španija, Irska i Norveška najavile da će to učiniti.

Švedska, Irska i Norveška saopštile su danas da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na šta je odmah reagovao Izrael povlačenjem ambasadora iz tih zemalja.

Tri članice EU su se time pridružile Švedskoj, koja je 2014. postala prva članica EU koja je to učinila. Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunija priznale su Palestinu 1988. kao deo sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njenog proglašenja, to je učinio i Kipar.

„Trenutno ne razmišljamo o tome“

"Trenutno ne razmišljamo o tome", odgovorio je danas Plenković na pitanje da li će i Hrvatska priznati Palestinu. „Naš stalni stav zasniva se na rešenju dve države, ali na način da se postigne dogovor“ između dve strane, dodao je premijer.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a Australija je saopštila da ta mogućnost postoji. Palestinu trenutno priznaju kao državu 143 od 193 članice Ujedinjenih nacija.

(Kurir.rs/ Index/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

07:23

AMBASADOR PALESTINE EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Izrael napravio masakr, ubijaju redom, nisu im svete NI CRKVE, NI DŽAMIJE, NI BOLNICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track