Telo mladog Hrvata, koji je u martu nasmrt pretučen u Dablinu, nalazi se i dalje u Irskoj jer su razvedeni roditelji podneli dva zahteva da ga preuzmu.

Posmrtni ostaci Josipa Štroka (31) nisu prebačeni u Hrvatsku jer su i njegov otac Nedeljko i majka zatražili da ga preuzmu. Majka želi da telo prebaci u London, a otac u hrvatsku Krapinu gde živi. Navodi da na to ima pravo jer je supruga njega i sina ostavila dok je Josip imao samo 12 meseci.

Hrvatski ambasador Davor Vidiš navodi da nikada nije video ništa slično.

- Roditelji ne mogu da se dogovore i to stoji. Pretpostavljam da će se u jednom trenutku pokrenuti parnica tako da čekamo dogovor. Pokušavali smo da požurimo mrtvozornika da donese odluku, međutim, to je stvar njihovog dogovora, mi tu ne možemo ništa - rekao je Vidiš.

Jedan od problema je ko će platiti troškove ležanja i čuvanja tela.

- Dobro je pitanje ko će platiti troškove. Mi smo tražili odgovor i nismo ga dobili. S obzirom na situaciju troškovi se verovatno neće naplatiti. Samo je pitanje do kada će biti tako - kaže ambasador.

Nedeljko Štrok navodi da nema ništa novo u slučaju.

- Mrtvozornik ne izdaje nalog jer je zahtev podnela i majka. Ja s njom nisam u kontaktu. I dalje se nadam da će se to sve srediti - rekao je kratko Nedeljko.

Irski mediji objavili su ranije da je policija uhapsila trojicu osumnjičenih koji se povezuju sa ubistvom Hravta. Jednog od osumnjičenih su pustili iz pritvora dok su druga dvojica bila na sudu. Reč je o tinejdžerima koji su optuženi za ubistvo.

Štrok i njegov prijatelj David Družinec, podsetimo, pretučeni su 30. marta.

Družinec je ispričao medijima da je sve započelo u lokalnoj prodavnici kad je grupa muškaraca prišla Hrvatima i napala ih da ne poštuju njihovu zemlju jer ne pričaju na engleskom. Hrvati su ušli u autobus dok su ih napadači pratili automobilom. Napali su ih kad su izašli iz autobusa.

- Prišli su nam sa leđa, prvo su me udarili bejzbol palicom ili nečim drugim, ne znam čime. Pao sam u nesvest. Nakon nekoliko minuta uspeo sam da ustanem i video sam šta je radio Josipu. Hteo sam da mu pomognem i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov - prisetio se Družinec

Josip i David su se inače poznavali od detinjstva i zajedno su se 2019. godine preselili u Irsku radi boljeg života.

(Kurir.rs/24sata/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Kurir Pretučen i opljačkan Srbin Petar Kostic (20) u Severnoj Mitrovici