OPASNA BOLEST SE POJAVILA U KOMŠILUKU! Zaraženo 5 pacijenata, dvoje u teškom stanju: Otkriveno odakle je krenula zaraza
Foto: Profimedia

UŽAS

OPASNA BOLEST SE POJAVILA U KOMŠILUKU! Zaraženo 5 pacijenata, dvoje u teškom stanju: Otkriveno odakle je krenula zaraza

Hrvatska -

U Hrvatskoj je otkrivena veoma opasna bolest. Pet pacijenata, hospitalizovano je u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro. Oni su se zarazili legionelom.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, pokrenuta je istraga odakle je krenula zaraza, jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravlje koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenutku je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici" kaže prof.dr. Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

Naime, znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju.

"Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionela drastično pogoršala njihovo stanje" govori Novak.

Kako bi se isprale sve slavine, potrebno je temperaturu vode podignuti na minimalno 75 Celzijusovih stepeni i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu biće teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode. U toku je ispiranje sistema.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čoveka na čoveka.

Činjenica je i da svi izloženi neće oboleti, kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, ali neke osobe imaju izuzetno težak tok bolesti.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:12

ZAŠTO SE VRATILA ZABORAVLJENA BOLEST?! Pedijatar otkriva: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track