MAKEDONSKI MINISTAR: Balkan je i dalje na migrantskoj ruti, česte su žrtve krijumčara i trgovine ljudima
Foto: Reuters / Alexandros Avramidis

ulazna vrata za izbeglice

MAKEDONSKI MINISTAR: Balkan je i dalje na migrantskoj ruti, česte su žrtve krijumčara i trgovine ljudima

Severna Makedonija -

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski je danas rekao u Skoplju da je "zapadnobalkansa izbeglička ruta još živa, iako s manjim intenzitetom".

"Nažalost, nakon zvaničnog zatvaranja te rute, pojavio se veliki broj krijumčara migranata i česti su migranti koji su žrtve tih krijumčara i trgovine ljudima", rekao je ministar na diplomatskom brifingu Regionalne inicijative za migraciju, azil i izbeglice (МАRRI Friends Meeting).

Spasovski je reko da je taj problem visoko na agendi MUP Makedonije, kao i EU i svih regionalnih i međunarodnih organizacija. U Makedoniji je, napominju mediji, formirana jedinica za suzbijanje krijumčarenaja da bi se direktno povezali MUP i državno tužilaštvo i tako povećala efikasnost postupka i brže procesuirali slučajevi trgovine ljudima.

Dodaje se da je EU je identifikovala region Zapadnog Balkana kao "ulazna vrata za migrante", i da je 2015. i u prvoj polovini 2016. godine kroz Makedoniju prema Zapadnoj Evropi prošlo između 800.000 i milion migranata.

Spasovski je naveo da je oko 200 migranata zatražilo azil u Makedoniji, na osnovu čega se, kako je rekao, može zaključiti da je Makedonija bila i ostala zemlja za tranzit.

"Glavno odredište tih ljudi su mnogo razvijenije zapadnoevropske zemlje", rekao je Spasovski.

On je istakao da ostaje obaveza makedonskih vlasti da izbeglicama i migrantima obezbedi odgovarajuću zaštitu dok su na njenoj teritoriji i pruži im pomoć.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Alexandros Avramidis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track